Wethouder start Ukkiedagen in Gorredijk

april 1, 2015 in nieuws door Redactie

Wethouder Wietze Kooistra is te gast in De Toverbal. Foto: Henk Stoelwinder

Wethouder Wietze Kooistra is te gast in De Toverbal. Foto: Henk Stoelwinder

Gorredijk | Wethouder Wietze Kooistra gaf vanochtend het startschot voor het begin van e Fryske Meida Ukkie Dagen in Opsterland. De wethouder kwam hiervoor naar kinderopvang De Toverbal in Gorredijk. Na de opening waren er diverse activiteiten in het teken van mediaopvoeding voor kinderen.

De Media Ukkie Dagen is een jaarlijkse campagne van Mediawijzer.net die zich richt op de mediaopvoeding van peuters en kleuters. Het doel van de dagen is om opvoeders en professionals te ondersteunen bij de mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Ook dit jaar hebben het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Timpaan Welzijn, Timpaan Kindercentra en Bibliotheken Zuidoost Fryslân in Opsterland de krachten gebundeld en een mooi programma bedacht, zodat er binnen de gemeente Opsterland verschillende activiteiten plaatsvinden. Omdat in Opsterland net iets later gestart wordt dan de landelijke Media Ukkie Dagen en deze dagen geheel in het teken staan van Tomke, noemen we de Opsterlandse activiteiten ‘De Fryske Media Ukkie Dagen’.

Media krijgen steeds een grotere rol binnen gezinnen. Het aanbod van kinderapps groeit enorm. Kinderen raken door felle kleuren en vrolijke geluiden meer en meer geboeid door de vele apps, spelletjes en televisie. Maar ook doordat ouders dagelijks intensief met media bezig zijn maakt dat kinderen deze nog interessanter vinden. Daarnaast vormen media soms een prettig rustpunt in de hectiek van alle dag en zetten ouders hun kinderen even voor de televisie of laten ze spelen met een tablet of smartphone. Omgaan met de media is iets dat kinderen moeten leren. De Media Ukkie Dagen geven meer informatie over het onderwerp kinderen en media. Meer informatie kunt u vinden op www.mediaukkies.nl en www.cjgopsterland.nl.

Wethouder Wietze Kooistra gaf woensdagochtend het startschot voor de Fryske Media Ukkie dagen.

De Media Ukkie dagen is een jaarlijkse campagne van www.mediawijzer.net die zicht richt op de mediaopvoeding van peuters en kleuters. Het doel van de dagen is om opvoeders en professionals te ondersteunen bij de mediaopvoeding van kinderen van 0 /m 6 jaar.

Ook dit jaar heeft centrum van Jeugd en gezin (CJG), Timpaan Welzijn, Timpaan Kindercentra en Bibliotheken Zuidoost Fryslan in Opsterland de krachten gebundeld en een mooi programma bedacht, zodat er binnen de gemeente Opsterland verschillende activiteiten plaatsvinden.
– Welke media past er bij de ontwikkeling van baby’s, peuters en kleuters?
– Hoe herken je als opvoeder kwaliteit in de media?
– Waar vind je Tips en trucs over media gebruik bij de allerkleinsten?

In Opsterland wordt net iets later gestart dan de landelijke Media Ukkie Dagen en onze dagen staan geheel in het teken van Tomke, daarom noemen we de Opsterlandse activiteiten ‘ De Fryske Media Ukkie Dagen’.

Media zijn niet meer weg te denken uit het gezin. Baby’s kleuters, peuters en dreumesen swipen gemakkelijk en ogenschijnlijk vaardig door kinderapps op tablets en smartphones. Geboeid door felle kleuren, vrolijke geluiden en helder licht, kijken ze aandachtig naar YouTube-filmpjes, spelletjes en televisie. Ouders zijn dagelijks intensief met media bezig en dat maakt dat de media voor kinderen nog interessanter worden. Daarnaast vormen media soms een prettig rustpunt in de hectiek van alle dag en zetten ouders hun kinderen voor de televisie of laten ze spelen met een tablet of smartphone.

Maar het omgaan met de media is wel iets dat kinderen nog moeten leren, net als dat zij allerlei andere vaardigheden moeten leren. Op welke leeftijd kun je daar nu het beste mee starten? Past de brede rol die media momenteel spelen in het leven van jonge kinderen wel bij hub ontwikkeling en karakter? Sluit het aan bij de visie van ouder op de opvoeding of juist niet?

Onderzoek naar effecten van mediagebruik op kinderen van jonge leeftijd staat in de kinderschoenen. Veel is nog niet ontdekt of wetenschappelijk bewezen. Wel is bekend dat het gebruik van media door jonge kinderen niet altijd aansluit op de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt. Het brein van het kind tussen 0 en 2 ontwikkelt zich vooral op basis van doorleefde ervaring zoals aanraken, bewegen, voelen en proeven. Deze vaardigheid kunnen kleine kinderen alleen in de ‘echte’ wereld opdoen. Media lijken de rol van ouders en opvoeders hierin nog niet te kunnen vervangen.