‘Sún foar it libben’ op FlambouTrimbeets

januari 23, 2017 in nieuws door Redactie

Project cakejes.

Project koken.

Gorredijk | Gezond voor het leven! Willen we dat niet allemaal? De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool FlambouTrimbeets hebben op 10 en 17 januari al mogen ervaren hoe dit is. ‘Sún foar it libben’ is een projectweek die werd georganiseerd door studenten van de Hanzehogeschool Groningen.

Dat een gezonde leefstijl meer is dan alleen actief bewegen, dat hebben de leerlingen die dagen wel geleerd. Dat genoeg beweging belangrijk voor je is, weten de leerlingen van FlambouTrimbeets maar al te goed: elke week lopen zij de Daily Mile!

Maar er is meer… Zo hebben zij via het programma Kahoot op een leuke en interactieve wijze een informatieve quiz gedaan. Door het maken van de quiz werd de kennis van de leerlingen getest en hebben de studenten hun kennis over een gezonde leefstijl overgebracht. Heel af en toe kwam het nog wel eens voor dat er door het enthousiasme om zo goed mogelijk te presteren, er een paar vingertjes te snel op het verkeerde antwoord tikten. Maar uiteindelijk heeft iedereen wel veel van de quiz opgestoken Zo leerden zij onder andere wat calorieën zijn en welke vetten het gezondst zijn. Tevens hebben zij geleerd wat er in het lichaam gebeurt wanneer iemand rookt of een glaasje alcohol drinkt.

Met al deze nieuwe kennis hebben zij de theorie in praktijk gebracht, want er werden heerlijke muffins gebakken met producten die verkregen zijn van de plaatselijke Albert Heijn, Hofland. De taken werden snel onderverdeeld en uitgevoerd, waardoor er in no time een heerlijke geur van wortelmuffins zich in het lokaal verspreidde. Naast het maken van de gezonde snack, hebben de leerlingen nog eens hun kennis over voeding vergroot door middel van het spelen van een spel. Ook in de gymzaal werd er fanatiek een spel gespeeld. Hier streden de landen Italië, Frankrijk, Spanje en Nederland tegen elkaar voor de titel: ‘Olympisch Kampioen handbal!’

De dag werd afgesloten met het gezamenlijk eten van de zelfgemaakte muffins. Over de smaak van de muffins waren de meningen nog wat verdeeld. ‘Er moet nog wel wat meer honing bij hoor’, luidde het advies van groep 7. Zo gezegd, zo gedaan. Het recept is de week erop iets aangepast en waren de muffins geslaagd, net als het project. ‘Sún foar it libben’ smaakt naar meer.