Raar maar waar in museum Gorredijk

oktober 9, 2015 in nieuws door Redactie

Trio Trobairitz.

Trio Trobairitz.

Gorredijk | Het is kinderboekenweek, een prima gelegenheid om er eens op uit te trekken. Bijvoorbeeld komende zondag naar Museum Opsterlân in Gorredijk. Want daar speelt Trio Trobairitz vanaf 13:30 uur.

‘Raar maar waar’ is het motto van de Kinderboekenweek 2015. Speciaal voor alle nieuwsgierige kinderen die graag willen weten hoe de wereld in elkaar zit, een Kinderboekenweek over natuur, wetenschap en techniek. Museum Opsterlân speelt daarop in door het Trio Trobairitz uit te nodigen om op 11 oktober in het museumcafé Lokaal 1 muzikale verhalen ten gehore te brengen. Het internationale Trobairitz gitaartrio bestaat uit de Italiaanse gitariste en zangeres Maria Vittoria Jedlowski, de Belgische gitariste en beeldend kunstenares Arlette Ruelens en de Nederlandse gitariste en componiste Annette Kruisbrink.

Op het programma staan het verhaal van De Kleine Prins en de oosterse parabel van de Japanse Steenhouwer. De kleine prins is ogenschijnlijk een kinderboek, maar het boek kaart verscheidene diepzinnige en idealistische punten aan over het leven, die door het hele boek verweven zijn. In het boek stelt de schrijver, Antoine de Saint Exupéry, zichzelf voor in de Sahara, waar hij een jonge buitenaardse prins tegenkomt. In hun gesprek openbaart de schrijver zijn eigen visie op de eigenaardigheden van de mensheid. Hij laat de eenvoudige verstandigheid zien die volwassenen lijken te vergeten wanneer ze opgroeien. De muziek is van Maria Linnemann.

De Japanse steenhouwer is een verhaal uit het Max Havelaar Boek van Multatuli. De pseudo-Oosterse vertelling is van oorsprong van Wolter Robert van Hoëvell. Dit verhaal gaat over gelukkig zijn, ook als je weinig macht of bezittingen hebt. In het verhaal wordt een ontevreden steenhouwer door toverkrachten veranderd in een keizer. Als de zon nog machtiger blijkt, wenst hij zich de zon te zijn. Maar die verliest het van de storm. Alleen de rots kan het water tegenhouden en dus wenst hij weer steenhouwer te worden. De muziek is geschreven door Annette Kruisbrink.

Het optreden, voor jong en oud, begint om 13.30 en is gratis. Het museum is, zoals iedere zondag, geopend van 13.00 – 17.00 uur en is met museumjaarkaart ook gratis te bezoeken.

Museum Opsterlân
Hoofdstraat 59
8401 BW Gorredijk
www.museumopsterlan.nl