Jongeren komen te gemakkelijk aan drank in Opsterland

oktober 8, 2015 in nieuws door Redactie

bierBeetsterzwaag | Opsterland is geschrokken van de slechte naleving van de Drank- en Horecawet in de gemeente. Uit onderzoek van het platform Nuchtere Fries blijk dat maar 19% van de alcoholverstrekkers de leeftijdsgrens van 18 jaar op de goede manier handhaaft. Provinciaal is dat 37%. Er volgen maatregelen.

Gisteren, woensdag 7 oktober, presenteerde Nuchtere Fries de resultaten. In het onderzoek deden 32 Friese jongeren van 17 jaar als ‘mistery shopper’ een poging om alcohol te kopen. Dit deden zij vooral op die plekken waar veel jongeren komen: supermarkten, slijterijen, horeca, cafetaria, jongerencentra, sportkantines en evenementen. In Opsterland werd op 36 plaatsen gecontroleerd in de maanden mei en juni.

De conclusie uit het rapport is dat het altijd beter is om de leeftijdsgrens te controleren door de ID te vragen. Alleen de leeftijd vragen of inschatten is onvoldoende. Opvallend is dat het eerst vragen naar de leeftijd en dan naar het ID-bewijs minder effectief is dan het uitsluitend vragen naar een ID-bewijs.

Het college van b&w is geschrokken van de lage Opsterlandse score en kondigt maatregelen aan. Zo neemt het college het initiatief om op korte termijn de resultaten met alle alcoholverstrekkers te communiceren en te bespreken. De boodschap hierbij is simpel: het moet beter en altijd moet het ID-bewijs gecontroleerd worden. Verder gaat de gemeente kritisch onderzoeken of de controle op de horeca geïntensiveerd moet worden en/of de aanpak van deze controles veranderd moet worden, bijvoorbeeld door meer controles met ‘mystery shoppers’ uit te voeren.

Alcoholverstrekkers die in overtreding zijn en/of blijven, kunnen een handhavingstraject verwachten. Dit kan uiteindelijk leiden tot het intrekken van de Drank- en Horecavergunning. Opsterland heeft een actueel door de gemeenteraad vastgesteld Preventie- en handhavingsplan Drank- en Horecawet en voldoet daarmee aan de wetgeving.

De gemeente Opsterland hanteert het standpunt dat het verbeteren van de naleving van de Drank- en Horecawet een gezamenlijk verantwoordelijkheid is van de gemeente, jongeren, ouders, scholen, drankverstrekkers, Koninklijke Horeca Nederland en instellingen zoals de GGD, politie en Verslavingszorg Noord Nederland.