Gorredijk spreekt zich uit voor behoud van De Skâns

februari 21, 2014 in nieuws door Redactie

skans gorredijkGorredijk | Dat De Skâns bestaansrecht heeft, daarover waren ruim zestig Gordyksters het gisteravond, donderdag 20 februari, het in meerderheid met elkaar eens. De inwoners van Gorredijk mochten zich uitspreken over de toekomst van De Skâns tijdens een zogenoemd burgercafé. De bijeenkomst werd georganiseerd door de nieuwe politieke partij BAS.

“Er is behoefte aan een centrale plek waar iedereen bijeenkomt. De Skâns hoeft wat mij betreft geen theater te zijn maar wel een ontmoetingsplek en wel op dezelfde plek”, het is een van de reactie op de stelling ‘De kwaliteit van het centrum van Gorredijk gaat achteruit bij het verdwijnen van De Skâns’. In groepjes werd gediscussieerd over een zestal stellingen. Vervolgens kon de stelling onderschreven worden met het opsteken van een groene kaart, en afgewezen worden met een rode kaart. Genoemde stelling was overduidelijk ‘groen’.

De discussie werd begeleid door Gordykster Bauke van der Werf: “Ik bin gjin politikus en ek net fan BAS”, meldt hij voor de duidelijkheid. Eerder werd de avond geopend door Klaas de Boer van Bas, was er een inleiding van Ina Wolting en voerde Luit Beenen het woord namens de actiegroep De Skâns moat bliuwe.

De stelling ‘De Skâns is een sterk merk’ scoorde zo’n vijf rode kaarten: “Rinsma steekt er als sterk merk met kop en schouders bovenuit”, meende een discussiant. Maar groen pleit: “Vraag maar eens aan de mensen die hier op het podium hebben gestaan. Alle grotere cabaretiers waren hier en zij kennen de De Skâns allemaal nog”.

“Ha, nu mag ik eindelijk een rode kaart opsteken”, gnuift een bezoeker. Geen enkele groene kaart verschijnt bij de stelling dat Gorredijk voldoende door de gemeente is voorgelicht over de plannen met De Skâns. Grimmig wordt gesteld: “De gemeente beloofde een voorlichtingsbijeenkomst, die werd uitgesteld en vervolgens hebben we er nooit weer wat van gehoord.”

Dat de huidige penibele situatie rondom De Skâns nieuwe kansen biedt op cultureel gebied daar hebben de Gordyksters wel oren naar. Aansluiten bij de jeugd, cultuur dicht bij huis, poppodium, enthousiast worden ideeën gedeeld.

Skâns beheerder Henk de Jong krijgt als een der laatsten het woord: “De Skâns is it doarpshûs fan de Gordyk. Mei renovaasje fan it gebou kinne we wol wer in pear jier foarút. En dan sit it der ek wol yn dat we yn ‘e takomst minder subsydzje nedich ha.”

De resultaten van deze avond zullen door BAS aangeboden worden aan Burgemeester en Wethouders en de Raad van Opsterland. Meer informatie is te vinden op de site van BAS.