Sterk Gorredijk verslaat RKO uit Rutten

april 13, 2015 in nieuws door Redactie

vv gorredijkDoor Michiel Hornstra
Gorredijk | Onder aanvoering van routinier Jorn de Jong speelde Gorredijk een wedstrijd zoals het trouwe publiek dat graag wil zien. Vol passie, strijd en beleving. De Jong, normaliter speler van het derde elftal, nam zijn team middels twee doelpunten bij de hand en zag Gorredijk dik verdiend met 4-2 winnen van RKO.

De fase dat de plekken op de ranglijst worden verdeeld is inmiddels aangebroken en na de(waarschijnlijke) 2-1 nederlaag uit bij Renado is Gorredijk er alles aan gelegen om punten binnen te slepen. Aanstaande donderdag reizen de spelers van Gorredijk voor minimaal twee minuten blessuretijd af naar Sint Nicolaasga. Het is voor trainer Jacob Russchen her en der wat puzzelen met de ene na de andere blessure die de kop op steekt.

Met Jappie Koopmans, Jorn de Jong (derde elftal), Gerke Jeeninga en Jorrit Krist in de basis stonden er echter prima vervangers klaar. Dat de grote man aan RKO zijde, Edzo Kloosterboer, de wedstrijd geblesseerd vanaf de kant moest aanschouwen sterkte het team van Gorredijk alleen maar om een goed resultaat te behalen. De thuisploeg gaf de gasten uit Rutten het eerste gedeelte van de wedstrijd het balbezit en kon vanuit een compacte organisatie zelf heerlijk aan voetballen toe komen. In de omschakeling was Gorredijk een aantal malen zeer gevaarlijk. Goalgetter Mart van der Tuin had zijn vizier echter nog niet op scherp staan en deed daarmee zichzelf en zijn team tekort. Na een dik kwartier spelen mocht laatstgenoemde alleen op de RKO goalie af. De keeper kwam echter als winnaar uit de strijd en keerde de matige inzet van de Gorredijk spits.

Vijf minuten later was het Jorrit Krist die via de rechterkant goed doorkwam en de bal bij de geheel vrij staande van der Tuin in de voeten schoof. Ook ditmaal was deze kans niet aan van der Tuin besteed en dus bleef de stand nog 0-0. Van de gasten uit Rutten had Gorredijk helemaal niets te duchten. Echter zoals het dit seizoen wel vaker gaat is het dan vaak de ploeg zelf die de tegenstander in het zadel helpt. Na een half uur spelen was dit dan ook weer het geval. De terugspeelbal van Jappie Koopmans was met wind mee niet al te slim en de aanname van A junior goalie Sven van der Woude was dit evenmin. Wat resulteerde was een opspattende balaanname in de voeten van de RKO speler die ongehinderd, want er was in geen velden of wegen een verdediger te bekennen die zijn goalie te hulp schoot, de bal over doellijn kon dribbelen en daarmee zijn team op een 0-1 voorsprong zette. Ondanks deze fout kon Gorredijk zich vastklampen aan het sterke veldspel en was het niet de vraag of maar wanneer de thuisploeg een doelpunt zou maken.

Tien minuten voor de pauze was het raak. Een afgeslagen corner kwam op randje zestien voor de voeten van Johannes Veenstra. Veenstra bedacht zich niet en knalde de bal snoeihard in de zogenaamde ‘’P’’ en bracht daarmee zijn team al vrij vlot weer op gelijke hoogte. Een minuut later sloeg de thuisploeg wederom toe en kwam het zelfs al op een 2-1 voorsprong. Een prachtige pass van Mart van der Tuin kwam voor de voeten van good old Jorn de Jong. Met een mooie lichaamsschijnbeweging werkte de Jong de goalie van RKO naar de grond om de bal vervolgens over hem heen te stiften. Met deze terechte voorsprong werd de pauze bereikt.

Ongewijzigd startte de thuisploeg aan de tweede helft, reden om te wisselen was er namelijk niet want Gorredijk was heer en meester. De supporters van de thuisploeg die het team in voor en tegenspoed steunen konden al na tien minuten in de tweede helft voor de derde keer deze middag juichen. Sterk doorzetten van Jorrit Krist, die in het kader van uitstraling eindelijk zijn shirt eens over het broekje droeg in plaats van erin, deed de bal bij Jorn de Jong belanden. Binnenkant paal liet de Jong de keeper van de gasten kansloos en liet zich vervolgens bij de zijlijn door het publiek en medespelers bejubelen. Wat een heerlijke terugkeer van deze speler bij het vlaggenschip van Gorredijk. Het moet gezegd worden dat de tandem De Jong-Johannes Veenstra sowieso optimaal functioneerde en alle duels won.

Met deze derde treffer was het nog niet gedaan want een kleine vijf minuten later was het alweer de thuisploeg die een treffer mocht vieren. De prima standaardsituatie werd door Jorrit Krist verlengt tot in de voeten van Gorredijk topscorer Mart van der Tuin. Voor van der Tuin een koud kunstje om de bal in het netje te leggen en daarmee zijn team op een comfortabele 4-1 voorsprong te zetten. In de omschakeling bleven de gasten uit Rutten echter toch nog gevaarlijk. Hier ligt ook hen kwaliteit en met dank aan goalie van der Woude bleef het 4-1. Met een katachtige reflex wist de doelman van de thuisploeg een onhoudbaar lijkend schot uit de kruising te zweven. Wat resteerde was echter een corner en het schot dat uit deze corner volgde was onhoudbaar. De bal vloog fantastisch via onderkant lat in de goal en betekende de 4-2.

Gorredijk vond het na deze treffer wel prima en RKO was niet bij machte om nog iets te kunnen forceren. Met deze overwinning behoud Gorredijk zicht op directe handhaving. Er zijn namelijk zeven ploegen die nog in aanmerking komen voor nacompetitie of zelfs degradatie. De overwinning werd door de spelers tot in de late uurtjes gevierd bij sponsor Cafe Neys, echter moet het vizier snel weer op de volgende wedstrijd. Een lastige uitwedstrijd bij het team dat volgende week zelfs al kampioen kan worden, Akkrum. Aan zelfvertrouwen echter geen gebrek bij Gorredijk en dus wordt een interessante wedstrijd verwacht.