Ontzuren!

februari 17, 2015 in column door Redactie

Daniëlle Bakker/Daan’s Drogisterij

daans drogisterijDetoxen, ontslakken, sapkuren: dat kennen we allemaal. Maar voor een schoon, gezond en fit lichaam is ontzuren nog veel belangrijker. Want met de juiste zuurgraad kun je heel wat gezondheidsklachten voorkomen – en zelfs aanpakken!

 

Wat is verzuring?

Om goed te kunnen functioneren moeten alle weefsels en organen in ons lichaam de juiste pH-waarde hebben. Het lichaam kan dat prima zelf regelen: dreigt je bloed te zuur te worden, dan wordt natriumbicarbonaat ingezet om het zuur te neutraliseren.

De dagelijkse dosis afvalzuren kunnen dan via de normale uitscheidingsorganen je lichaam verlaten. Maar helaas: door ongezonde voeding, stress en simpelweg door het ouder worden, ontstaan er in ons lichaam steeds meer zuurresten. Die zetten zich vast in weefsels, spieren en gewrichten. Dit proces heet verzuring.

Test: ben jij verzuurd?

Ben je ouder dan 40? 0 ja 0 nee
Eet je regelmatig rood vlees? 0 ja 0 nee
Drink je alcohol? 0 ja 0 nee
Drink je koffie? 0 ja 0 nee
Rook je? 0 ja 0 nee
Eet je veel suikers en vetten? 0 ja 0 nee
Heb je last van stress? 0 ja 0 nee
Sport je elke week intensief? 0 ja 0 nee
Gebruik je medicijnen? 0 ja 0 nee

Bij elke ’ja’ wordt het risico dat je aan het verzuren bent groter. Je voedingspatroon en levensstijl zijn van grote invloed, maar ook je leeftijd speelt een rol. Vanaf je veertigste heeft je lichaam simpelweg te weinig natriumbicarbonaat om alle zuren te kunnen neutraliseren. En dan neemt de verzuring in rap tempo toe!

Herken de signalen

Vermoeidheid, haaruitval, slapeloosheid, stijve spieren, huidproblemen, obstipatie, zure oprispingen en neerslachtige gevoelens: het kunnen de eerste signalen zijn dat je aan het verzuren bent. Als de verzuring steeds verdergaat, kunnen zich op den duur meer ernstige problemen ontwikkelen.

Actief ontzuren doe je zo!

Om je lichaam weer in balans te krijgen, moet je actief gaan ontzuren. Door elke dag basisch water te drinken, extra bicarbonaten te slikken, ontzurende baden te nemen en ontzurende kruidenthee te drinken worden de opgebouwde zuurresten afgevoerd. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk basische voeding te eten, zoals groenten, fruit, noten en zaden. Het resultaat van deze ’way of life’ mag er zijn: een ontzuurd lichaam is schoon, gezond en heeft meer energie!

Zure afvalstoffen komen op verschillende manier in je lichaam. En hoewel het om verschillende soorten gaat, is het effect hetzelfde: je lichaam verzuurt.

Product / activiteit Afvalzuur
Stress, vermoeidheid Urinezuur
Vlees, dierlijke eiwitten Urinezuur
Suikers Vetzuur
Overmatige spierbelasting Melkzuur
Koffie, zwarte thee, rode wijn Looizuur
Spinazie, zwarte thee Oxaalzuur
Varkensvlees, eieren Zwavelzuur, salpeterzuur
Medicijnen Wijnsteenzuur, acetylsalicylzuur

Daan’s Drogisterij
Gorredijk
Brouwerswal 10 8401 CZ
0513-464800
www.daansdrogisterij.nl