Natuurzuivere honing, nu in producten voor huidverzorging en intieme zone

maart 17, 2015 in column door Redactie

daans drogisterijDaan’s Drogisterij
Door W.J.P. Bosma, Bfactory

Bfactory uit Rhenen ontwikkelt al meer dan 10 jaar medische producten op basis van honing voor mens en dier. Met Dermagiq® is het bijzondere van honing nu ook in de drogist en gezondheidswinkels te vinden.

“Een eigen bedrijf starten, als wetenschapper? Dat lukt je nooit!” Wel dus, en misschien wel omdat Tineke Creemers zo veel waarschuwingen kreeg toen zij nog werkte aan de Wageningen Universiteit aan toepassingen van honing in de gezondheidszorg. Nu, zo’n 13 jaar later is zij (mede)-eigenaar van Bfactory, een bedrijfje dat een flink aantal producten ontwikkelt en produceert voor medische verzorging.

Het begon met producten voor ziekenhuizen, met name voor behandeling van chronische en diabetische wonden. “Honing bevat van nature beschermende bestanddelen, en in mijn onderzoek ben ik erachter gekomen welke dat zijn, en hoe we die kunnen gebruiken”, aldus Tineke. Honing wordt vooral gebruikt voor geïnfecteerde wonden, maar doordat het de wondheling tegelijkertijd stimuleert, blijft de genezing doorgaan. Daarmee onderscheidt het zich van veel andere antibacteriële producten die bij wondbehandeling worden gebruikt.

Nadat meer dan 20 ziekenhuizen Bfactory’s producten zijn gaan gebruiken volgden de dierenartsen. De ruime productlijn, specifiek voor dieren, maakt gebruik van nuttige etherische oliën en natuurlijk ook van de goede zuiverende en helende honing. “Niet elke honing is geschikt voor wondheling en huidherstel”, aldus Tineke. “Een goed enzymgehalte is van belang voor de antibacteriële werking, maar het is ook heel belangrijk dat de enzymen lang genoeg werkzaam zijn. Onze honing is daarop geoptimaliseerd zodat de producten goed en zo lang mogelijk werken.”

Bfactory heeft nu de stap genomen om een complete lijn te ontwikkelen voor consumenten. Deze is beschikbaar onder de naam Dermagiq®. De Dermagiq® lijn bevat drie producten voor huidverzorging bij gevoelige en beschadigde huid, nl. de Dermagiq® Skin, de Dermagiq® Lipcare en de Dermagiq® Hand. “Met deze producten hebben we eigenlijk al best veel ervaring. In het buitenland verkopen we deze al langer, met veel tevreden gebruikers. De Skin is voor wondjes en tegen jeuk, o.a. bij eczeem, en kan zonder risico ook langer gebruikt worden, ook door jonge kinderen. Dermagiq Hand is uitermate effectief bij en ter preventie van kloven en de Lipcare is een prettige lipbalm bij gevoelige en beschadigde lippen.” De andere producten zijn gericht op intieme verzorging, nl. reiniging van de intieme zone (Dermagiq® Intima), vaginale klachten (Dermagiq® Fem) en anale wondjes bij o.a. aambeien (Dermagiq® Proct).

Dermagiq wordt in Nederland gedistribueerd door Emonta B.V. uit Drachten. www.emonta.nl www.dermagiq.nl

Daan’s Drogisterij
Gorredijk
Brouwerswal 10 8401 CZ
0513-464800
www.daansdrogisterij.nl