Museum Opsterlân krijgt bijzondere medaille in bruikleen

maart 17, 2014 in nieuws door Redactie

De onderscheiding voor 'Rechtvaardige onder de Volkeren'.

De onderscheiding voor ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Gorredijk | Onlangs deed Museum Opsterlân een oproep om objecten en verhalen over de Tweede Wereldoorlog aan te leveren. Deze oproep heeft onlangs een bijzondere bijdrage opgeleverd: de medaille ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ van het Yad Vashem Instituut.

Deze hoogste onderscheiding van de staat Israël ligt ter bruikleen in de vitrine van de huidige tentoonstelling ‘Geen Kinderspel’ over kinderen in WOII. De Knesset, het Israëlische parlement, heeft het Yad Vashem Instituut in 1953 opgericht om de zes miljoen joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het nazi-bewind zijn omgebracht te herdenken en degenen die joden hebben gered te eren. Sindsdien hebben in totaal vierduizend niet-joodse Nederlanders de onderscheiding gekregen.

De medaille die aan de ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ wordt uitgereikt, is speciaal voor Yad Vashem ontworpen. De uit Jeruzalem afkomstige kunstenaar Nathan Karp heeft op symbolische wijze de woorden uit de Talmoed uitgebeeld: “Hij die één mensenleven redt, redt de gehele mensheid.”

De tentoonstelling ‘Geen Kinderspel’ is nog tot en met 4 mei te zien. Meer informatie bij Museum Opsterlân.