Lezing Fochtelooërveen in beweging

maart 14, 2017 in nieuws door Redactie

Gorredijk | Op uitnodiging van natuurvereniging Geaflecht verzorgt Judith Bouma dinsdag 21 maart een lezing over het Fochtelooërveen. De lezing begint om 20.00 uur in De Skâns.

Als Brabantse is Judith Bouma in 1993, na diverse omzwervingen, neergestreken in Fochteloo met haar man en twee, destijds kleine, knullen. Na veel vrijwilligerswerk op school, is ze in 2003 begonnen als vrijwilligster met het opnieuw leven inblazen van de kinderexcursies in het Fochtelooërveen voor Natuurmonumenten. In dat jaar begon ze ook te monitoring in het hoogveengebied. Het monitoren was eerst gericht op het zeldzame Veenhooibeestjes maar liep snel uit tot het ook noteren van de waarnemingen van andere vlinders, libellen, rupsen en reptielen.

Om te determineren maakte ze foto’s en dat liep uit de hand. Er was destijds nog geen webpagina over het Fochtelooërveen. De webpagina www.fochtelooerveen.info ging in de lucht en werd vervolgens ingevuld. De site werd destijds uitgeroepen tot ‘site van de maand’ door het magazine Roots (voorheen Grasduinen).
Inmiddels is er ook een Facebookpagina (met vele volgers) met meestal wekelijks wat nieuws of informatie. De kinderexcursies zijn, na meer dan 3.000 kinderen enthousiast door het gebied geleid te hebben, gestopt. Het monitoren gaat nog gewoon door evenals het verrichten van diverse hand- en spandiensten voor Natuurmonumenten. Foto’s levert ze aan websites, informatieve sites, boeken, informatiepanelen enzovoort.

Deze vrouw, waarvan het Fochtelooerveen haar achtertuin is, kan zeker als ambassadrice van dit prachtige natuurgebied worden gezien. Kosten: € 2,00 (leden natuurvereniging Geaflecht). Niet leden: € 4,00 (u kunt op de avond lid worden). www.geaflecht.nl