Leerlingen leggen kransen bij oorlogsmonumenten Gorredijk

april 14, 2016 in nieuws door Redactie

Leerlingen van De Librije en De Trimbeets leggen een krans bij de Gerke Numanbrug.

Leerlingen van De Librije en De Trimbeets leggen een krans bij de Gerke Numanbrug.

IMG_3630

 

 

 

 

 

 

 

 

Gorredijk | Leerlingen van De Flambou, De Vlieger/Tsjerne, De Trimbeets en De Librije legden vandaag, donderdag 14 april, kransen en bloemen bij oorlogsmonumenten in Gorredijk. Gorredijk is op 14 april 1945 bevrijd. De kranslegging door basisscholieren gebeurt dit jaar voor de 27e keer.

In 1989 zijn vier basisscholen in Gorredijk gestart met het project Adopteer een monument. Dit project is een initiatief van de Stichting Februari 1941, waarbij men zich vooral richt op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Eerst voor een periode van vijftien jaar hebben De Flambou, De Vlieger, De Trimbeets en De Librije een monument in Gorredijk geadopteerd.

 

IMG_3636IMG_3648Inmiddels wordt de kranslegging al voor de 27e keer georganiseerd. In 2004 is ook De Tsjerne deelnemer geworden aan het project. Het doel van deze adoptie is, dat de jeugd door middel van lessen op school, waakzaam wordt en blijft voor sluimerend fascisme en racisme om ons heen. In de scholen hangt een plaquette, die aan de deelnemende scholen is uitgereikt.

 

IMG_3654Op donderdag 14 april om 10.45 uur werd door de kinderen van De Librije en De Trimbeets een krans gelegd bij de Gerke Numanbrug, bij het monument in de hoekgevel van het pand waar Puer in is gevestigd en de gedenksteen van Gerke Numan in de muur van de brug. Tegelijkertijd werden er bloemen gelegd op de Algemene Begraafplaats aan de Hegedyk, bij het monument van de gevallen verzetsstrijder. Tevens werden er bloemen gelegd in het Streekmuseum aan de Hoofdstraat, bij de koperen gedenkplaat van Jan Eisenga.

Foto’s Henk Stoelwinder