Leerlingen leggen kransen in Gorredijk

april 13, 2017 in nieuws door Redactie

Gorredijk | Leerlingen van De Flambou, De Vlieger/Tsjerne, De Trimbeets en De Librije legden donderdag kransen en bloemen bij oorlogsmonumenten in Gorredijk. Gorredijk werd op 14 april 1945 bevrijd. De kranslegging door basisscholieren gebeurt dit jaar voor de 28e keer.

In 1989 zijn vier basisscholen in Gorredijk gestart met het project Adopteer een monument. Dit project is een initiatief van de Stichting Februari 1941, waarbij men zich vooral richt op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Eerst voor een periode van vijftien jaar hebben De Flambou, De Vlieger, De Trimbeets en De Librije een monument in Gorredijk geadopteerd.

Inmiddels wordt de kranslegging al voor de 28e keer georganiseerd. In 2004 is ook De Tsjerne deelnemer geworden aan het project. Het doel van deze adoptie is, dat de jeugd door middel van lessen op school, waakzaam wordt en blijft voor sluimerend fascisme en racisme om ons heen. In de scholen hangt een plaquette, die aan de deelnemende scholen is uitgereikt.

De kinderen van De Librije en De Trimbeets legden een krans bij de Gerke Numanbrug; bij het monument in de hoekgevel van het pand waar Puer in is gevestigd en de gedenksteen van Gerke Numan in de muur van de brug. Tegelijkertijd werden er bloemen gelegd op de Algemene Begraafplaats aan de Hegedyk ; bij het monument van de gevallen verzetsstrijder. Tevens werden er bloemen gelegd in het Streekmuseum aan de Hoofdstraat, bij de koperen gedenkplaat van Jan Eisenga.

Het monument bij de brug in het centrum is geadopteerd door De Trimbeets en De Librije, het monument op de begraafplaats en het monument in het Streekmuseum zijn geadopteerd door De Flambou en Vlieger/Tsjerne.

De groepen 7 en 8 van de scholen legden gelijktijdig om 10.45 uur ‘s ochtends bloemen bij de geadopteerde monumenten, waarna één minuut stilte in acht genomen zal worden.

Foto’s: Henk Stoelwinder