LDODK/AH kampioen in de Hoofdklasse A

mei 19, 2014 in sportnieuws door Redactie

logo LDODKWormer/Gorredijk | Het was geen eenvoudige overwinning maar de 14-15 winst bij en op Groen Geel in Wormer (NH) betekent voor LDODK/AH het kampioenschap in de Hoofdklasse A. Een afstandsschot van André Zwart bezorgde LDODK de overwinning. Volgens matchwinner André Zwart was het niet zo’n beste wedstrijd. “Groen Geel had zeker een punt verdiend. Maar als je kampioen wordt, doet dat er allemaal niet toe en vergeet je zoiets snel.”

LDODK begon goed aan de wedstrijd. In de eerste drie aanvallen werd gescoord en zo stond er snel een 0-3 stand op het scorebord. Maar daarna zette Groen Geel verdedigend meer druk, waar LDODK maar moeilijk mee om kon gaan. Groen Geel kwam met lange aanvallen – vooral door goed werk van twee lange rebounders – beter in de wedstrijd en kwam terug tot 4-4. Tot rust hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Groen Geel stond na 35 minuten spelen 1 puntje voor: 8-7.

Direct na rust had het vak van Erwin Zwart moeite om te scoren, en omdat het verdedigend ook goed dichtzat, bleef het lang 8-7. Pas na een kleine 10 minuten werd het 9-7 voor de thuisploeg. LDODK ging vervolgens iets beter spelen en schieten en wist op gelijke hoogte te komen en zelfs door te drukken naar 9-11. Maar net als in de eerste helft lukte het Groen Geel weer om langszij te komen: 11-11. Tot het eind van de wedstrijd ontliepen beide ploegen elkaar nauwelijks: 13-14.

In de slotminuten benutte Groen Geel een strafworp, veroorzaakt door André Zwart: 14-14. Met nog een minuut te gaan was de opdracht duidelijk: de wedstrijd uitspelen. Een gelijkspel was voldoende voor het kampioenschap. Het aanvalsvak bleef de bal goed rondspelen en maakte er een lange aanval van. André: ’Met nog 20 seconden op de klok, hield ik me niet meer echt aan de afspraak en schoot ik toch. Ook omdat ik nog baalde van die strafworp; ik was het niet eens met de beslissing van de scheids. Ik dacht ‘’Ik schiet de bal er gewoon in’’ en dat lukte.’

Direct daarna was floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Eindstand: 14-15 en daarmee was het kampioenschap een feit. Hiermee heeft LDODK een historische stap gezet en is het gepromoveerd naar de Ereklasse. Het team en de begeleidingsstaf konden – samen met het in grote getale meegereisde publiek – beginnen met feestvieren.
Het kampioensfeest is volgende week zondag 25 mei.