LDODK laat zich de kaas van het brood eten door SCO

mei 26, 2014 in nieuws, sportnieuws door Redactie

logo LDODKGorredijk | Een stralende zondagmiddag op Sportpark Kortezwaag. Enkele honderden korfballiefhebbers langs de kant. Een indrukwekkende minuut stilte. Het kampioensfeest met de huldiging van de spelers. En daar tussenin een wedstrijd waarin LDODK/AH Gorredijk zich de kaas van het brood liet eten door SCO: 12-16.

Muisstil was het. Je kon een speld op het veld horen vallen. LDODK-ers, SCO-ers en alle andere aanwezigen stonden als één man gezamenlijk een minuut stil bij het drama in Twijzel waarbij Yrsa de Bruin om het leven kwam. Een indrukwekkende minuut waarbij menigeen even iets moest wegslikken.

In de wedstrijd zelf werd vanaf de allereerste minuut duidelijk welke ploeg deze middag in Kortezwaag nog ergens voor speelde. Pas na tien minuten scoorde LDODK haar eerste treffer. Toen stond het echter al 0-4. De Stellingwervers lieten zien dat een team meer is dan acht individueel uitstekende korfballers. Met een gezonde dosis wilskracht, duidelijke onderlinge afspraken en twee zeer getalenteerde aanvallers (Henk Jan Bakker en Marloes Frieswijk) zorgde SCO er voor dat LDODK geen moment de boventoon kon voeren in de wedstrijd.

Bij LDODK ontbrak duidelijk de scherpte van de weken daarvoor. Het was duidelijk dat met het binnenhalen van het kampioenschap een week eerder de druk van de ketel was. Vooral het vak van Erwin Zwart, Menno Russchen, Geetje Hoekstra en Berber Buis had het zwaar. De ballijnen werden goed verdedigd door SCO, waardoor er onzekerheid in de passing ontstond. Ballen kwamen niet op maat aan, waardoor te veel uit balans werd geschoten. Bij rust leidde SCO met 5-8.

De grote aanwezige LDODK-aanhang hoopte in de tweede helft op een wederopstanding van de kampioen. Even leek dat er ook op. Met name Markus de Boer, de enige speler die zijn normale niveau benaderde, zorgde er voor de LDODK na een kwartier in de tweede helft langszij kwam (10-10 en 11-11). Er brak een fase aan waarbij met name het vak van De Boer, André Zwart, Jildou Slagmann en Betty Jansma weer als vanouds oogstrelende combinaties liet zien.

Minutenlange aanvallen, met soms wel acht of negen schoten. Het enige dat echter ontbrak, waren de doelpunten. Aan de andere kant zorgde SCO met korte en doelgerichte aanvallen er juist voor dat er een gaatje werd geslagen (11-13). Achteraf bleek dat beslissend. Geertje Hoekstra scoorde nog wel, maar in de resterende tijd zorgde een uitgekookter SCO, met name door Marloes Frieswijk voor een 12-16 eindstand.

Markus de Boer was na afloop duidelijk. “Terecht verloren. We waren gewoon niet scherp genoeg. Ik denk dat we qua schotpercentage op misschien net 5% zaten. Het is natuurlijk vooral jammer voor het publiek. Je wilt toch wat laten zien.” De nederlaag temperde bij De Boer wel een beetje de feestvreugde van het kampioensfeest. “Nou ja, dan hebben we deze keer de kater maar van te voren.” Uiteindelijk werd het bij de huldiging toch nog heel gezellig.

Op zondag 1 juni speelt LDODK/AH Gorredijk om 14.30 uur haar laatste wedstrijd van de competitie thuis tegen AWDTV.