Koninklijke onderscheiding voor Gerdykster wrotter Klaas Rijpkema

april 16, 2016 in nieuws door Redactie

Gorredijk | Klaas Rijpkema uit Gorredijk is zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nasssau. Hij kreeg het lintje opgespeld in Leeuwarden tijdens de opening van het nieuwe clubhuis van rugbyclub Greate Pier. Naast de opening werd een toernooi gehouden om te herdenken dat in Leeuwarden honderd jaar geleden de eerste rugby-interland (Schotland-Ierland) van Nederland werd gespeeld.

Klaas Rijpkema is in 1976 (40 jaar geleden) met een aantal vrienden Rugby Club Udiros begonnen in Nieuwehorne. In 1982 verhuisde de club naar Gorredijk en kreeg het de naam Rugby Club de Wrotters. De heer Rijpkema is bijna deze héle periode (38 jaar) voorzitter geweest. In de 36 jaar die Rijpkema zelf ook binnen de lijnen heeft gestaan heeft hij nooit een gele of rode kaart gekregen. Daarnaast regelde Rijpkema sponsoren, traint al jaren de jeugd en dames, houdt de boekhouding bij en stelt trainingsmateriaal samen. Ook het bouwen en onderhouden van het eigen clubhuis en het trainingsmateriaal is door Rijpkema begeleid. Tevens kwam hij op het idee om jaarlijks een toernooi voor alle Friese rugbyclub te organiseren, de Fryslân Cup. Dit toernooi is uitgegroeid tot een ware traditie.

Ook organiseert Rijpkema jaarlijks een bezoek aan een buitenlandse club voor een vriendschappelijke internationale wedstrijd. Zo zijn er diverse tripjes georganiseerd naar Zweden, Denemarken, Frankrijk, Engeland, Wales, Ierland, Litouwen, België, Duitsland en Tsjechië.

Met andere sportverenigingen onderhield Klaas Rijpkema nauwe contacten. Het volgende vertelde men over Rijpkema:

• Bij Rugbyclub Greate Pier in Leeuwarden wordt Rijpkema omschreven als een markant figuur, die vol enthousiasme anderen inspireert om extra energie te steken in het groot maken van de rugbysport. Hij is een vraagbaak voor velen in de rugbysport, jong en oud. Iedereen wil graag gebruik maken van zijn kennis en ervaring.
• Rijpkema heeft in 1974 de Rugby Club Drachten mede opgericht en is daar een van de eerste bestuursleden geweest.
• Vanwege zijn verdiensten voor de vereniging en het Friese rugby is Rijpkema sinds 2006 erelid van Rugby Club Drachten
• Tijdens de oprichting van de Feanster Rugby Club in 1988 stond hij de eerste voorzitter met raad en daad terzijde. Rijpkema ging met de vereniging op zoektocht naar een veld en verdere accommodatie en bezorgde de Feanster Rugby Club zo hun eerste clubhuis.

Ook heeft Rijpkema diverse certificaten behaald voor massage en sportmassage waardoor naast de Wrotters diverse sportverenigingen een beroep op hem doen.

De persoonlijkheid van Klaas Rijpkema is binnen het Friese rugby zowel in woord en daad een visitekaartje voor de rugbysport. Op vele plaatsen heeft hij de Wrotters, het Friese rugby en het Noordelijke rugby bij vergaderingen en bijeenkomsten vertegenwoordigd. Door zijn vriendelijke uitstraling en zijn grote sporthart weet iedereen in Gorredijk de naam van de Wrotters te koppelen aan Klaas Rijpkema en andersom. Of zoals de huidige voorzitter het verwoordt: Klaas is de club en de club is Klaas!

Een Koninklijke Onderscheiding is een erkenning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de samenleving. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een uitzonderlijke prestatie in sport of wetenschap. Iedereen kan iemand voordragen. Iemand voordragen voor de lintjesregen van 2017 kan tot 1 augustus 2016. Voor informatie en het opvragen van een voorstelformulier: Anna Engwerda via 0512 386 222.