Joost van Bodegom vertelt in over Jappenkamp

maart 7, 2014 in nieuws door Redactie

joost van bodegomGorredijk | Oud-burgemeester van Opsterland Joost van Bodegom geeft op zaterdag 15 maart een lezing in Museum Opsterlân. De lezing maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Geen Kinderspel’ en begint om 14:30 uur.

De Tweede Wereldoorlog hield niet alleen Nederland en Europa in zijn greep, maar ook het verre Nederlands-Indië. Joost van Bodegom was 6 jaar toen hij in 1942 met zijn familie gevangen werd gezet in een kamp van de Japanse bezetter. Mannen en jongens van 10 jaar en ouder werden gescheiden van de vrouwen en kinderen.

Hoewel de Jappenkampen aanvankelijk niet te vergelijken waren met de vernietigingskampen van de nazi’s, zorgden grote cultuurverschillen, steeds minder voedsel, totaalgebrek aan medicijnen en onbegrip, al snel voor grote problemen. De bezettende Japanners toonden over het algemeen geen enkel respect voor de verslagen Europeanen. De Japanse autoritaire stijl en dwingende eisen om allerlei exact voorgeschreven eerbewijzen aan de Japanse keizer te brengen, waren voor vele gevangenen een ware plaag. Bovendien begonnen de Japanners al meteen na de verovering met standrechtelijke executies. Dikwijls door middel van publiekelijke onthoofdingen. Het werd al spoedig een waar schrikbewind. Niet alleen door het reguliere Japanse leger en de marine, maar vooral ook door de Gestapo-achtige geheime politie, de Kempetei.

Voor de gevangenen kwam de bevrijding feitelijk nog later dan 15 augustus 1945. “Wij hoorden pas op 24 augustus, en sommigen nog weken later, dat wij eindelijk bevrijd waren. Maar de vijandelijkheden gingen door. Nu tussen de Indonesische vrijheidsstrijders en de Engelse troepen. Voor onze eigen bescherming was het beter dat we in het kamp bleven. Zo’n 30.000 vrouwen en kinderen op Midden Java werden door Soekarno en zijn militairen op die manier in gijzeling gehouden om te voorkomen dat Nederlandse troepen zouden landen”, vertelt Van Bodegom.

Van Bodegom is echter een man zonder bitterheid. Gevraagd naar zijn ervaring in de Jappenkampen spreekt hij naast onmenselijke ervaringen zelfs over goede herinneringen, vooral aan zijn moeder. “Mijn moeder was een ijzersterke vrouw, dankzij haar hebben we het kamp overleefd.”

De lezing is inclusief rondleiding vooraf of na afloop. Entree is €12,50 inclusief rondleiding (vanaf 13:00 uur) en koffie of thee. Reserveren kan aan de balie bij Museum Opsterlân, Hoofdstraat 59, Gorredijk, telefonisch 0513-462930
en via de website. Het museum is ook te vinden op Facebook.