Januari seniorenmaand

januari 10, 2015 in column door Redactie

Dierenartsencombinatie Gorredijk

da01

dao1

Dit is BB oftewel Brigitte Bardot. Brigitte is een lieve Leonberger van 10 jaar en een tikkeltje eigenwijs. Een half jaar geleden werd ze ernstig ziek. Ze had vieze uitvloeiing, wilde niet eten en verslechterde snel. Ze bleek een baarmoederontsteking te hebben. Dit ging gepaard met ernstige suikerziekte. Gelukkig besloten haar bazinnen dat ze geopereerd mocht worden en dat ze het suikerziekte avontuur wel aandurfden.

De baarmoeder werd verwijderd en de suikerziekte met behulp van insuline gereguleerd. Helaas had de hoge glucosespiegel haar zenuwstelsel ernstig aangetast, waardoor ze niet meer kon lopen. Deze complicatie komt heel zelden voor en is gelukkig omkeerbaar. Zo’n 3 maanden later liep ze weer redelijk normaal rond, dankzij het doorzettingsvermogen en geduld van haar eigenaren. Een aantal weken zo’n grote hond naar buiten tillen valt niet mee, maar elke dag een beetje vooruitgang gaf hoop.
Nu, een half jaar later, rent en speelt ze weer met haar bal (voor zover haar leeftijd dat toelaat) en is haar suikerziekte helemaal onder controle. Ook heeft ze er een maatje bij gekregen, Mim, een kruising Collie.

Baarmoederontsteking

Van alle niet-gesteriliseerde teefjes ontwikkelt 25 % op oudere leeftijd een baarmoederontsteking, maar ook 25% krijgt melkkliertumoren. Sommige teefjes krijgen beide. Een baarmoederontsteking is soms herkenbaar aan vieze, stinkende uitvloeiing uit de vagina. Lang niet alle teven vloeien echter. Andere symptomen zijn veel drinken en veel plassen zo’n 4-8 weken na de loopsheid, waarbij ook nog suikerziekte kan ontstaan. Soms worden de honden sloom en krijgen koorts. Voor de melkkliertumoren is het advies: onderzoek regelmatig de melkklierpakketten van uw hond of laat ze checken bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vaccinatie. Vroegtijdig steriliseren voorkomt deze problemen.

Senioren

Honden worden vanaf ongeveer 6 tot 8 jaar senioren genoemd, katten vanaf een jaar of 9. Ga vanaf deze leeftijd over op seniorenvoer. Dit zorgt voor een lagere belasting van de nieren. Nierproblemen, arthrose, overgewicht en gebitsproblemen en bij de kat ook nog schildklieraandoeningen zijn echte ouderdomsproblemen.

Preventie: seniorencheck met korting

Een beginnend nierprobleem met eiwitverlies kunnen we al opsporen in een beetje ochtendurine. Deze maand urinetesten voor € 30,- ipv € 45,- en een bloedscreening voor het oudere dier voor € 80,- ipv. € 110,-. We checken o.a. nierwaarden, leverwaarden en suikergehalte (glucose). Een afspraak is nodig voor het bloedonderzoek. Ochtendurine kunt u zo langsbrengen. We kunnen zo in een vroeg stadium problemen ontdekken en aanpakken. Volg voor actueel nieuws onze website: www.dierenartsgorredijk.nl en onze facebookpagina www.facebook.com/dierenartsgorredijk.