Gezapige derby Gorredijk-Thor eindigt onbeslist

april 11, 2016 in nieuws door Redactie

1-0

1-0

Gorredijk | De aangepaste aanvangstijd van 15:00 uur zorgde ervoor dat er veel publiek op de derby Gorredijk-Thor afkwam. Mensen die eerst hadden kunnen genieten van een driepunter in Heerenveen kregen in Gorredijk een tamme derby voorgeschoteld. Tien minuten voor tijd schoot Gorredijk aanvaller Bas van Veen de 2-2 in de touwen en daarmee bezorgde hij beide teams een terechte puntendeling.

Vorige week in de uitwedstrijd bij Hoogersmilde voor de verandering eens geen gele kaarten en dus kon trainer Jacob Russchen van Gorredijk dezelfde elf namen het veld in sturen in de thuiswedstrijd tegen Thor. Een altijd bijzondere wedstrijd, al ervaren de spelers van Gorredijk dat inmiddels anders. Het is één van de wedstrijden, al komt er wel veel meer publiek op af. Het massaal toegestroomde publiek kon genieten van een furieuze openingsfase van de thuisploeg. Al binnen een minuut was het Gorredijk aanvaller Gorge Dimov die voor gevaar zorgde. Een scherpe voorzet van Johannes Veenstra werd door Dimov met een volley over het doel van keeper Bantema gedeponeerd.

1-2

1-2

Twee minuten na dit eerste wapenfeit leek Bantema als winnaar uit een strafschop van Gorredijk te komen, de rebound die volgde was hem echter te machtig.

Na drie minuten spelen kwam de bal uit een corner op de handen van een verdediger uit Lippenhuizen, de scheidsrechter kon niets anders dan de bal op de stip leggen. Een buitenkansje voor goalgetter Mart van der Tuin van Gorredijk. Hier had de topschutter van Gorredijk echter wel een rebound voor nodig, in eerste instantie werd zijn strafschop nog gekeerd door goalie Bantema.

De rebound die volgde was de beste keeper uit deze competitie echter te machtig en dus stond er al vlot een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg op het bord. Het eerste wapenfeit van de gasten kwam op naam van verdediger Marco Rozenberg.

2-2 in de maak.

Als inschuivende centrale verdediger loste Rozenberg een schot van geruime afstand, de bal ging echter ruimschoots naast en vormde dus nog geen gevaar voor doelman Sven van der Woude van de thuisploeg. Na een kleine tien minuten spelen was het wederom keeper Bantema van Thor die handelend op moest treden. Een goed genomen hoekschop van Hille van Goinga werd door Dimov hard richting doel gekopt, Bantema stond echter op de juiste plek en voorkwam hiermee een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg. Gorredijk had Thor in de openingsfase van de wedstrijd vol onder druk en na twintig minuten spelen werd de thuisploeg na een handsbal van Thor verdediger Silvio Kalkman flink benadeeld. Mart van der Tuin leek na goed doorkoppen van Dimov op weg naar de goal van de gasten, de bal werd echter door Kalkman met de handen geblokkeerd en daarmee voorkwam hij een grote scoringskans voor van der Tuin. De handsbal ontging de scheidsrechter, die in deze gezapige derby terecht 0 kaarten uitdeelde, en daarmee was de kans voor Gorredijk verkeken.

Na deze sterke openingsfase van de thuisploeg namen de gasten uit Lippenhuizen langzaamaan het initiatief over. Gorredijk was niet meer bij machte om Thor onder druk te houden en had er een flinke kluif aan om de sterke aanvallers van Thor in bedwang te houden. Vijf minuten voor de pauze zette Thor aanvaller Remco de Jong de gelijkmaker op het scorebord. De eerste echt goede aanval van de gasten werd na goed voorbereidend werk van Rick Zwart onberispelijk binnengeschoten door Thor topschutter de Jong. Echt onverdiend was deze gelijke ruststand niet, want beide teams waren flink aan elkaar gewaagd. Het eerste kwartier van de tweede helft was van beide kanten erg tam.

DSCN7781[1]Pas na een kwartier spelen viel er in de tweede helft de eerste kans te noteren en wederom had de bal voor Gorredijk op de stip gekund. Mart van der Tuin kwam sterk door en werd op grove wijze van de bal gezet door keeper Bantema, man en bal werden door de ervaren goalie uit Lippenhuizen meegenomen, de scheidsrechter vond deze vermeende overtreding echter niet genoeg voor een penalty en voorkwam daarmee een buitenkansje voor de thuisploeg om op voorsprong te komen.

Niet veel later kreeg Gorredijk aanvaller Dimov dé kans om zijn team op voorsprong te zetten. Mart van der Tuin gaf Dimov een niet te missen kans, Dimov’s aanname was echter ondermaats en in plaats van de bal in één keer binnen te tikken hielp hij hiermee een dot van een kans om zeep. Twintig minuten voor tijd was het aan de andere kant van het veld wel raak. Verrassend dat een gevaarlijke vrije trap van Rozenberg aan deze treffer vooraf ging was het niet. Bij de tweede paal kopte Mike Kalkman de bal de doelmond in, doelman van der Woude kreeg de bal niet onder controle en uit de rebound werd de bal binnen getikt. Een domper voor de thuisploeg, want dit was een fase dat Gorredijk niets meer wist te creëren. En dus kwamen er twee verse krachten binnen de lijnen. Jelmer Posthumus en Frits Borduin kwamen voor Marco Schots en Gorge Dimov.

DSCN7935[1]Verdediger Jesmer de Vries schoof naar voren en plots kreeg Gorredijk weer meer grip op de wedstrijd. Tien minuten voor tijd was het buitenspeler Bas van Veen die zijn team terecht naar gelijke stand schoot. Na goed voorbereidend werk van Johannes Veenstra stuurde Borduin Bas van Veen de diepte in. In een sprintduel was van Veen zijn directe tegenstander de baas en ook Bantema had geen antwoord op de strak ingeschoten bal van van Veen. Thor leek lamgeslagen en de thuisploeg leek op zoek te gaan naar de winnende treffer. Hierbij moet gezegd worden dat Gorredijk zwijnde na een overtreding van Jorrit Bijker in het eigen strafschopgebied, ook hier had de bal absoluut op de stip gekund.

Ondanks het vele balbezit was Gorredijk niet meer in staat om grote kansen te creëren en dus eindigde deze zeer gezapige derby in een 2-2 gelijkspel. Gorredijk als morele winnaar, het team behoud de aansluiting met plaats 2 op de ranglijst en ziet de voorsprong op Thor van 5 punten gelijk blijven. Volgende week wederom een thuiswedstrijd voor de blauw-witten, dan komt Makkinga op bezoek.