Fairtraide gemeente worden, dat kan Opsterland ook

december 16, 2014 in nieuws door Redactie

???????????Gorredijk | Bestuursleden van de Wereldwinkel Opsterland in Gorredijk onderzoeken een nieuwe weg om Fairtrade beter onder de aandacht te brengen. De Wereldwinkel beleeft moeilijke tijden: de verkoop loopt terug en de winkelhuur is hoog. Onlangs is een nieuwe werkgroep opgericht: Fairtrade gemeente Opsterland.

De werkgroep is van mening dat de tijd rijp is om van Opsterland een Fairtrade gemeente te maken. “Ooststellingwerf is het al en Weststellingwerf volgt nog dit jaar. Opsterland werkt nauw samen met deze gemeenten en kan eigenlijk niet achterblijven”, vindt Joke Kok van de werkgroep.

In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel. Zo’n vier jaar geleden is er in Opsterland al eens een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Fairtrade Gemeente te worden. De conclusie was toen dat de gemeente hier geen extra budget voor zou vrijmaken, dat initiatieven uit de gemeenschap moesten komen en dat de tijd er blijkbaar nog niet rijp voor was.

“In het Coalitieakkoord 2014-2018 ‘De krêft fan de mienskip’ staat onder meer: ‘In deze raadsperiode voorbereiding besluitvorming over een Fairtrade Gemeente’. Bevorderen van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en Fairtrade sluiten aan bij de Millenniumdoelen. Het zou mooi zijn al deze thema’s aan elkaar te verbinden en met elkaar te laten samenhangen.”

Om voor de titel Fairtrade gemeente in aanmerking te komen, moet voldaan worden aan een aantal criteria en indicatoren. Per gemeente wordt aan de hand van het aantal inwoners vastgesteld hoeveel bedrijven en maatschappelijke instellingen een bepaald aantal Fairtrade artikelen moeten verkopen en/of gebruiken. Ook van de gemeente wordt het een en ander gevraagd. Het beleid op het gebied van duurzaamheid moet goed op orde zijn en de gemeente wordt uitgenodigd om Fairtrade producten in te kopen. In Opsterland trekken de gemeente en de pas in het leven geroepen Fairtrade werkgroep gezamenlijk op.

De werkgroep onderzoekt in de periode van 10 tot en met 17 december welke bedrijven en maatschappelijke instellingen in de gemeente Opsterland nu al Fairtrade producten aanbieden dan wel gebruiken, de zogenaamde nulmeting. In deze periode kunnen een aantal bedrijven bezoek verwachten van enquêteurs. Deze enquêteurs gaan na welke Fairtrade producten er aangeboden worden. Als een bedrijf al voldoende Fairtrade producten aanbiedt dan krijgt het over enige tijd een Fairtrade certificaat.

“Natuurlijk kunnen niet alle maatschappelijke instellingen en bedrijven van Opsterland bezocht worden. Als u een winkel of bedrijf heeft, al veel aan Fairtrade doet en er niet bij u wordt geënquêteerd, dan kunt u per e-mail ( jkokkuiper@gmail.com )contact opnemen met de werkgroep Fairtrade gemeente Opsterland. De werkgroep is daarnaast op zoek naar leden.