Gorredijk gaat winterstop in met nederlaag

december 15, 2014 in nieuws door Redactie

vv gorredijkDoor Michiel Hornstra
Gorredijk | Een mooi affiche zondagmiddag in Gorredijk. Heerlijk voetbalweer, publiek dat zijn gezicht massaal liet zien deze laatste wedstrijd voor de winterstop en een team met ambities (Gorredijk) tegen de koploper (Akkrum). Qua niveau ontliepen beide teams elkaar eigenlijk nauwelijks. De wedstrijd werd echter op details beslist en hierin bleek Akkrum net iets meer kwaliteit te bezitten. Kansen creëerden de gasten nauwelijks, echter twee standaardsituaties bezorgden hen een 1-2 overwinning.

Het tweede elftal van Gorredijk was vrij en dit betekende voor hoofdtrainer Jacob Russchen een flinke luxe. Hier maakte de oefenmeester dankbaar gebruik van en zo gebeurde het dat Gorredijk op volle oorlogssterkte in het veld verscheen en een royale bank kon formeren. Op de bank zaten louter personen die niet zouden misstaan in het basiselftal en dus was het vertrouwen groot.

De thuisploeg liet Akkrum het spel maken en taste zelf wat af hoe om te gaan met de randvoorwaarden. Het hoofdveld heeft namelijk de afgelopen weken een flinke opdonder gehad, maar bleek ondanks het vele aanwezige zand en het weinig aanwezige gras toch best aardig bespeelbaar. Akkrum mocht op eigen helft voetballen, maar eenmaal richting het vijandelijke doel kozen de gasteen louter voor lange ballen. Ballen waar de drie slimme en snelle aanvallers moesten proberen iets van te maken.

Tot grote kansen leidde dit echter niet. Gorredijk probeerde voetballend toe te slaan en na twintig minuten lijkt Mart van der Tuin alleen op de goalie van de gasten af te mogen. Zijn balaanname is echter onnauwkeurig en daardoor verdween de bal in de handen van de Akkrum goalie. Hierna volgde een fase dat Akkrum nadrukkelijk van zich liet spreken en met name via corners zeer gevaarlijk werd. De spelers van de gasten bouwden bij deze standaardsituaties het vijfmeter gebied vol waardoor goalie Jesse Bilstra door alle aanwezige spelers niet bij de bal kon komen. En qua lengte en fysiek was deze keuze van de gasten wel te begrijpen. Stuk voor stuk waren de gasten groter dan hen opponenten van de thuisploeg.

Nadat eerst in een hachelijke situatie centrale verdediger Jorrit Bruinsma zijn team al behoede voor een achterstand was het niet veel later toch Akkrum dat, niet geheel verrassend, uit een corner toesloeg. Laatste man Bruinsma wist in allerijl een zuiver lijkend doelpunt via eigen paal uit de doelmond te deponeren, maar ook hij was kansloos toen een corner enkele minuten later genadeloos werd binnengekopt door de slimme loopactie van de Akkrum speler.

Buiten de kans van van der Tuin om gerekend kon de thuisploeg hier wat betreft kansen of mogelijkheden vrijwel niets tegenover stellen, ook de gasten uit Akkrum waren niet bij machte om het een en andere te creëren. De teams bleken dus flink aan elkaar gewaagd. Dat de thuisploeg één minuut voor de pauze de gelijkmaker mocht laten noteren bleek een flinke opsteker. Ware het niet dat uiteindelijk toch de gasten met een voorsprong gingen rusten. Een scherp genomen vrije trap van Jelmer Posthumus werd in de 44e minuut van richting veranderd door van der Tuin. Gorredijk spits Merijn de Jong reageerde adequaat en gaf de bal het laatste zetje en leek daarmee zijn team vol vertrouwen de rust in te sturen, 1-1. Echter de twee minuten blessuretijd die werden toegekend werd de thuisploeg alsnog fataal. Een ongelukkig moment zorgde ervoor dat de gasten een vrije trap mochten nemen op randje zestien. Deze indirecte vrije trap werd genadeloos binnengeschoten en betekende in plaats van een 1-1 ruststand een 1-2 voorsprong voor de gasten.

Na de pauze werd al snel geprobeerd om het één en ander te forceren en kwam Johannes Veenstra in het veld. Veenstra terug na twee maanden afwezigheid moest ervoor zorgen zijn team mee te nemen in de uitdaging om Akkrum aan het wankelen te brengen. De gasten bleken echter enorm taai en gaven nauwelijks kansen weg. Ze mochten echter de scheidsrechter op hun blote knietjes bedanken dat ze in de 70e minuut met 11 man verder mochten. Het was Mart van der Tuin die zijn directe tegenstander te snel af was. Aan de buitenkant van het strafschopgebied ging van der Tuin alleen op de uitkomende doelman af. Deze doelman maakte een overtreding buiten het strafschopgebied en hield daarmee de topscorer van Gorredijk van het scoren af. Waar iedereen verwachtte dat de goalie (evenals vorig seizoen in Gorredijk) met een rode kaart van het veld moest besliste de, overigens verder prima fluitende, leidsman anders.

Wat resteerde was een vrije trap voor de thuisploeg en het team van Akkrum dat zwijnde. De vrije trap die volgde leverde niets op. Sowieso waren de corners en vrije trappen van Gorredijk van zeer slechte kwaliteit. Corners eindigden achter de goal en vrije trappen van ruime afstand in de handen van de keeper. De wedstrijd liep zo snel naar het einde en ook de wissels Jorrit Bijlsma voor Jan van der Leeuw en Frits Borduin voor Sake Rinsma gaven de thuisploeg niet het gewenste resultaat. Gorredijk verloor van een tegenstander die qua voetbal niet meer kwaliteit heeft maar dat wel zeer degelijk is en op de juiste momenten toeslaat. En juist daarom staan de gasten op dit moment bovenaan en staat Gorredijk drie punten boven de gevaarlijke nacompetitiestreep. Akkrum gefeliciteerd met de zondagmiddag behaalde periodetitel!

Na de winterstop begint Gorredijk met een uitwedstrijd tegen Franeker op zondag 25 januari. Eerst worden echter de zaalschoenen aangetrokken en is Gorredijk na jarenlange afwezigheid weer precent op het befaamde Coop kerstzaalvoetbaltoernooi (dinsdag 23 december) in Jubbega.