De Skâns krijgt nieuwe exploitant

maart 10, 2014 in nieuws door Redactie

Foto Marije Geertsma (c)

Foto Marije Geertsma (c)

Gorredijk | De Skâns in Gorredijk wordt vanaf 1 april dit jaar geëxploiteerd door Stichting Culturele Ondernemingen (SCON). Dit hebben burgemeester en wethouders van Opsterland besloten na uitgebreid onderzoek. In november vorig jaar ging De Skâns failliet, er is onderzoek gedaan naar diverse manieren om De Skâns in bedrijf te houden.

Vooralsnog is met SCON een overeenkomst gesloten die tot eind dit jaar duurt. Daarna is er de mogelijkheid om dit contract te verlengen tot eind 2016. SCON is in Opsterland bekend onder de naam Ateliers Majeur. Harry Koning uit Oudemirdum, die nu de leidsman is van Ateliers Majeur, wordt ook de ´baas´van De Skâns. Het personeel van De Skâns blijft gewoon in dienst.

Voor het cultuurprogramma en de exploitatie heeft de gemeenteraad in 2014 maximaal €132.918 beschikbaar voor de nieuw op te richten stichting onder SCON. Onder voorbehoud van goedkeuring door de raad is in 2015 en 2016 maximaal €147.875 beschikbaar. De huur van het gebouw zal worden verrekend met de exploitatievergoeding.

Door de gekozen constructie blijft het huidige gebouw van De Skâns overeind tot 2017. Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt nu de mogelijkheden voor nieuwbouw op het terrein van basisschool Trimbeets. Eventuele nieuwbouw van De Skâns hangt af van de exploitatiemogelijkheden maar ook moeten toekomstige gebruikers op één lijn zitten. Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt naar verwachting duidelijke gemaakt wat de keuzemogelijkheden zijn. Daarbij is handhaven van het huidige Skâns-gebouw nog steeds een reële optie.