Maart: Sterilisatie- en castratieactie bij Dierenartsencombinatie Gorredijk

maart 2, 2016 in column door Redactie

da maart1Simba, een kater van 10 maanden is hier lekker in actie. Jagen… op muizen en natuurlijk op krolse dames. Wat een feest. Tenminste voor Simba.

Voor zijn eigenaar wat minder prettig. Simba sproeit sinds 2 weken overal ín en óm het huis. Wel even je geur afzetten, míjn huis en míjn territorium. Elke nacht vecht hij met de buurtkaters. Een gekrijs van jewelste. Helaas moet hij regelmatig het onderspit delven. Met je 10 maanden kun je natuurlijk niet op tegen die grote katers van 5-6 jaar oud. Misschien maar eens een paar straten verderop proberen. Maar dan moet hij wel een drukke straat oversteken. Helaas lukt dat niet helemaal zonder kleerscheuren. Hij wordt net aangetikt door een auto. Een overbuurvrouw heeft het zien gebeuren en brengt Simba naar huis.

Daarna komen wij in beeld. Gelukkig valt het met de verwondingen mee. Wat schaafwonden en een kreupel pootje, maar niet gebroken. Als we Simba verder goed nakijken vinden we ook nog een open abces net achter zijn rechter oor. Overgehouden aan zijn nachtelijke vechtpartijen. Met een antibioticumkuur voor het abces en pijnstillers voor het zere pootje kan Simba weer naar huis. Wel moet hij een aantal dagen binnen blijven om goed te herstellen.

Zijn eigenaar heeft meteen een afspraak gemaakt voor castratie na afloop van de kuur. Dat is een verstandig besluit. Zowel het abces als het zere pootje zijn namelijk indirect een gevolg van het hoge testosterongehalte van Simba. Ongecastreerde katers gaan in het voorjaar op zoek naar krolse poezen. Ze gaan dan verder van huis en worden dus vaker aangereden. Ook vechten ze vaker, wat leidt tot abcessen en gaan ze urine sproeien in en om het huis.

Castratie voorkomt deze dingen

Krolse poezen gaan ook op stap, met dezelfde risico’s en ook zij kunnen in huis gaan plassen als ze krols zijn. De poezenpil kan een tijdelijke oplossing zijn, maar langdurig gebruik vergroot de kans op een baarmoederontsteking of melkklierproblemen. Sterilisatie is een veiliger keuze. En dan hebben we het nog niet eens over de belangrijkste reden: het kittenoverschot in de zomer en de overvolle asiels daarna.

Sterilisatie/Castratie actie

da maart 2In de 1e en 2e week van de maand maart (week 9 en week 10) castreren en steriliseren wij uw kat tegen een gereduceerd tarief (inclusief pijnstilling en wondcontrole na 10 dagen). We steriliseren voor € 100,- en we castreren voor € 45,-. De dieren die geopereerd worden kunnen voor € 12,50 ook meteen gechipt worden. Buiten deze actie kost chippen €25,-. De Dierenbescherming draagt bij aan deze chipactie.

Voorkom een overschot aan kittens deze zomer, laat uw kat op tijd steriliseren of castreren. Zorg ook dat uw kat geen zwerver wordt en laat hem/haar chippen. Wees er snel bij want vol = vol. Wilt u een afspraak maken, bel dan met één van onze assistentes: 0513-46 33 13.
Voor actueel nieuws en details van bovenstaande actie zijn we nog steeds te volgen op onze website: www.dierenartsgorredijk.nl en onze facebookpagina: www.facebook.com/dierenartsgorredijk