Gordykster merke trekt maar weinig kooplui en publiek

mei 12, 2014 in nieuws door Redactie

Er was maar weinig publiek op de been tijdens de voorjaarsmarkt. Foto Anneke Breeuwsma

Er was maar weinig publiek op de been tijdens de voorjaarsmarkt. Foto Anneke Breeuwsma

Gorredijk | De voorjaarseditie van Gordykster merke trok vandaag maar weinig verkopers en kooplustigen. “As ik dit witten hie, wie ik nea kaam”, stelt een teleurgestelde marktkoopman vast. De verschuiving naar het tweede weekend van mei lijkt de markt te nekken.

Het schaarse publiek loopt ietwat verdwaasd rond. “Sjoch, hjir stiet niks mear”, een ouder echtpaar twijfelt: zullen ze verder lopen over het lege stuk Brouwerswal of toch maar rechtsomkeer maken? Ze besluiten het laatste, “Dan slaan we dy pear kreamkes op de Langew├ól mar oer.”

Waar voorheen de kramen tot aan de Jan Eisingastrjitte stonden, zijn nu langs Kerkewal en Molenwal geen marktkramen te bekennen. En waar het in glorietijden dringen geblazen was in de mensenmassa, is het nu alleen tijdens een stortbui druk onder de luifel van de Vergulde Turf. Maar ook langs de Hoofdstraat, Brouwerswal en Langewal vallen grote gaten in de kramenrij. “Er hebben veel kooplui afgezegd. Ik denk omdat er nog twee jaarmarkten in Friesland zijn”, vermoed een kleumende koopvrouw.

De meeste kooplui hielden de moed er in. Foto Anneke Breeuwsma

De meeste kooplui hielden de moed er in. Foto Anneke Breeuwsma

De voorjaarsmarkt werd een week later gehouden dan de gebruikelijke eerste maandag in mei die dit jaar op Bevrijdingsdag viel. Dit maakte het voor de kermis van het dorp, die van oudsher rondom de voor- en najaarsmarkt georganiseerd wordt, lastig om voldoende attracties naar het kermisterrein te lokken. Besloten werd dan ook om kermis en voorjaarsmarkt een week op te schuiven.

Een groot nadelig gevolg van dit besluit is, dat de schoolkinderen niet vrij zijn op maandag. “We missen de kinderen die hun ouders meeslepen naar de markt”, constateert een marktbezoeker. Een terechte constatering, op de hele markt zijn geen kinderen te vinden op een paar kleintjes in een buggy na.

Hier en daar doen kooplui nog hun best het langs wandelend publiek onder de luifel te lokken. “Ga niet meer breien meisjes, deze sjaals zijn maar drie euro.” Pas als er een dikke bui losbarst boven Gorredijk, de eerste deze morgen, schurken de bezoekers zich onder de beschutting van de dichtstbijzijnde kraam. Om vervolgens weer door te wandelen. “Wel kijkers die veel moeten lopen en weinig kopen”, en daarmee vat een koopman de sfeer nauwkeurig samen.