Opsterland sinds dit jaar Fairtrade Gemeente

maart 10, 2016 in nieuws door Redactie

Fairtrade  maart 2016Gorredijk | Werkgroep Fairtrade Opsterland reikt op woensdag 16 maart de certificaten uit voor het behalen van de titel Fairtrade Gemeente. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum Opsterlân te Gorredijk. Ondernemers en organisaties die voldoen aan de voorwaarden krijgen dan een certificaat. De bijeenkomst is openbaar en begint om 19.30 uur.

De ondernemers en organisaties hebben samen bereikt dat Opsterland begin 2016 Fairtrade gemeente is geworden. Jochum Veerman, bestuurslid van de Stichting Fairtrade Gemeenten Nederland, zal deze avond het juryrapport en een Fairtrade bord overhandigen aan de werkgroep Fairtrade Opsterland, die het initiatief heeft genomen. Burgemeester Ellen van Selm van Opsterland zal een toespraak houden.

De werkgroep is blij met het behaalde resultaat. De bijeenkomst is, na het behalen van de eervolle titel, tevens de aftrap om eerlijke handel nog meer onder de aandacht te brengen in Opsterland. Een jaar lang is de werkgroep druk bezig geweest om van de gemeente een Fairtrade Gemeente te maken. Om dit predicaat te behalen moet een gemeente aan ten minste zes criteria voldoen. Onder deze criteria vallen de voorwaarde dat er een actieve werkgroep eerlijke handel stimuleert en Fairtrade via publiciteit onder de aandacht brengt en dat het gemeentebestuur zich uitspreekt voor Fairtrade en hiernaar handelt. De gemeente Opsterland krijgt zelf deze avond ook een certificaat. Voorwaarde is ook dat winkels, ondernemingen en horeca duidelijk zichtbaar eerlijke producten aanbieden.

Inmiddels woont 25% van de inwoners van Nederland in een Fairtrade Gemeente. Door te zorgen voor steeds meer eerlijke handel worden producenten zelf in staat gesteld om hun levens-omstandigheden te verbeteren en te bouwen aan hun toekomst.

Einde persbericht