Lentekriebels……

maart 31, 2014 in column door Redactie

dierenarts 03Column door Dierenartsencombinatie Gorredijk

Afgelopen week kwam Floortje bij ons op het spreekuur. Een mooi zwart poesje, maar wel met jeuk en korstjes op haar rug. Floortje heeft sinds 2 jaar een vlooienallergie. Met een goede, doorlopende vlooienbestrijding en soms tijdelijk jeukremmers erbij hadden we haar problemen goed onder controle. Haar eigenaresse meldde dat ze deze winter wat slordig was geworden met de vlooienbestrijding. Vlooien vermaken zich echter in de winter even goed op onze huisdieren als in de zomer.

Bij een allergie veroorzaakt het speeksel van één of twee vlooienbeten al een heftige huidreactie. Gelukkig herkent Floortjes baasje de symptomen tegenwoordig snel. Bij de eerste plekjes en een beetje jeuk komt ze langs. Met een injectie tegen de jeuk en een pakketje met goede vlooienmiddelen, is het probleem nu weer onder controle.

Vlooienbestrijding

Vlooienbestrijding is essentieel bij onze huisdieren, in alle jaargetijden. Behandel natuurlijk wel álle huisdieren binnen het gezin. Vlooien veroorzaken jeuk én brengen wormen over. Wormen kunnen schadelijke trektochten door het lichaam maken én zijn ook gevaarlijk voor mensen. Pups worden al in de baarmoeder besmet met spoelwormen, kittens worden via de moedermelk besmet. Door likken en wassen besmetten ze zichzelf steeds opnieuw. Ontworm pups vanaf 2 weken en kittens vanaf 4 weken elke 2 weken. Het nieuwe baasje ontwormt daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Ontworm volwassen dieren elke 3 maanden.

Ontvlooien en ontwormen kan met vele middelen: druppels, banden, tabletten en pasta. Er zijn ook middelen die bescherming geven tegen teken, vlooien én wormen. De keus is groot, wij geven graag advies op maat voor úw dier.

Voorkom lentekriebels

In april geven we 10% korting op vlooien- en tekenmiddelen. Ook in april: 50% korting op de consultkosten bij vaccinatie van uw 2e en volgende dier. Onze nieuwe vaccinatie tegen de ziekte van Lyme is voorlopig nog zonder consultkosten. Meer informatie hierover is te vinden op onze website www.dierenartsgorredijk.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden voor onze digitale nieuwsbrief. Voor de laatste nieuwtjes zijn we te volgen op www.facebook.com/dierenartsgorredijk.
Kom langs voor advies of maak een afspraak met onze assistentes via telefoonnummer 0513-46 33 13.