Ingezonden: waarom is de fietstunnel niet voor auto’s?

april 15, 2014 in nieuws door Redactie

Door Ieke de Vries

De fietstunnel in De Leijen gezien vanaf Gorredijk.

De fietstunnel in De Leijen gezien vanaf Gorredijk.

Ik woon op De Rival en ik moest naar De Leijen, aan de andere kant van de tunnel. Het was slecht weer, regen en hagel, dus dacht ik maar met de auto te gaan. Maar de kruising Hegedyk/Nijewei is afgesloten, evenals de Mientewei en de Leijen daar kun je vanwege die tunnel niet meer met de auto langs.

Hier weet mijn TomTom ook geen raad mee, dus zelf maar een route plannen:
Vanaf De Rival linksaf Sjoelstrjitte, Sinneblom en dan rechtsaf over It Goarrefean. Op de rotonde in De Nijwei de eerste afslag en op de volgende rotonde de tweede, waarna de Hans de Jongwei gevolgd kan worden tot de rotonde op de Hegedyk. Hier de derde afslag en dan even verder de afslag links naar de Jelle de Vriesleane. Aan het einde van de weg links naar De Leijen en eindelijk bestemming bereikt. Hoeveel kilometer is dat wel niet?

Een optie zou ook nog zijn via de Dwersfeart, dat zal misschien een beetje korter zijn. Dus ondanks het slechte weer toch maar, tussen de buien door, de fiets genomen, heen en terug totaal 4,5 km! Waarom is dat tunneltje onder de rondweg alleen voor fietsers?

Als je met de auto vanaf de Nijewei de Leijen inrijdt en je komt voor dat tunneltje te staan, krijg je even de neiging om er toch maar door te rijden, want dat kan wel, maar pas op, aan het andere eind staat een paal, maar die zie je niet omdat er een bocht in zit. En dan moet je dus achteruit rijdend terug.

Wie bedenkt zoiets? Een beetje breder en toegankelijk voor auto’s had allen die aan de andere kant van de tunnel wonen veel omrijden (en ergernis) bespaard.