Gorredijk pakt punt na zenuwslopende slotfase tegen Nicator

april 7, 2014 in sportnieuws door Redactie

vv gorredijkGorredijk | Het was een interessant voetbalgevecht gistermiddag in Gorredijk. Er stonden voor beide ploegen grote belangen op het spel. Voor Gorredijk is het in deze fase van de competitie zaak dat het punten behaalt om nacompetitie te ontlopen. Nicator daarentegen is er alles aan gelegen om punten te pakken in de strijd om het kampioenschap.

De koker met jeugdspelers is een keer leeg en daarom moest Gorredijk noodgedwongen een beroep doen op routiniers Jorn de Jong en Romke v/d Vlught. Drie verdedigers, Jorrit Bijker, Jan v/d Leeuw en Jorrit Bijlsma, waren afwezig. Ook topschutter Sake Rinsma kon stond niet op het wedstrijdformulier. Het centrale duo bestond daarom uit de oudste speler aan Gorredijk zijde Romke v/d Vlught (35) en de jongste speler aan Gorredijk zijde Jesmer Schots (16). De backposities werden ditmaal ingevuld door Erwin Flameling en Jos van Veen. Het vertrouwen was groot. De laatste twee wedstrijden zette Gorredijk beide keren een sterke wedstrijd neer en bovendien worden de trainingen als vanouds weer druk bezocht.

Vanaf de aftrap was duidelijk dat Nicator maar voor één ding kwam, winnen. Meteen werd Gorredijk afgejaagd en vol onder druk gezet. De thuisploeg had het hier zichtbaar moeilijk mee en wist maar niet onder de druk vandaan te komen. In de openingsfase van de wedstrijd leverde dit nog geen grote kansen op, echter naarmate de eerste helft vorderde werd het doel van Jesse Bilstra almaar meer onder vuur genomen. De strijdwijze van Nicator bestond veelal uit het zoeken van de vleugelaanvallers, het middenveld werd constant overgeslagen. Logisch, want Nicator beschikt over een sterke aanval. Gorredijk kon hier aanvallend eigenlijk vrij weinig tegenover stellen.

Er viel één goede aanval te noteren. Merijn de Jong ging sterk door over de linkerkant, legde goed terug op Fokko Posthumus maar zijn schot miste precisie en verdween over de goal. Uiteindelijk was het gezien de aanvalsdrang van de gasten dan ook aan goalie Jesse Bilstra te danken dat het bij de rust 0-0 stond. Hij was verreweg de beste man aan Gorredijk zijde.

In de rust kwam Jappie Koopmans voor de ongelukkige Robin Bron. Nicator leek al haar energie verspeeld te hebben want nu was het Gorredijk dat dicteerde. De thuisploeg nam de wedstrijd volledig over en combineerde er lustig op los. Nicator kon alleen maar toekijken hoe Gorredijk domineerde. Na een dikke 5 minuten was het dan ook Merijn de Jong die de thuisploeg terecht op een 1-0 voorsprong schoot. Zijn schot van zo’n 25 meter was dusdanig goed gemikt dat de bal onhoudbaar was voor de goalie van de gasten, 1-0. Duidelijk was dat Gorredijk de betere partij was en hier waren de gasten uit de hoofdstad van Friesland duidelijk niet van gediend. Er werden enkele pittige charges uitgevoerd en ook onderling waren de mannen van Nicator het niet meer helemaal met elkaar eens.

Tot overmaat van ramp voor de gasten schoot Jappie Koopmans vijf minuten later de 2-0 binnen. Althans zo leek het. Zijn schot verdween geweldig in de verre hoek, echter de leidsman constateerde een handsbal van Koopmans. Een verkeerde inschatting zo bleek. De bal belandde namelijk niet op Koopmans zijn arm maar juist op de arm van de verdediger van Nicator. Een domper voor Gorredijk. Het bleek een kantelpunt in de wedstrijd.

Deze discutabele beslissing gaf Nicator extra energie en daarom moest Romke v/d Vlught corrigerend ingrijpen op randje zestien. De vrije trap die volgde werd door Jesse Bilstra gekeerd, de rebound belandde echter recht in de voeten van de tegenpartij en die wist wel raad met dit buitenkansje, 1-1. Vijf minuten later was het weer Nicator dat van zich liet spreken. Een simpel lijkende voorzet werd door goalie Bilstra ongelukkig losgelaten en de Nicator aanvaller kon de bal dus in een lege goal binnentikken, 1-2. Erg zuur, want Gorredijk verdiende meer. Ondertussen was de moegestreden Jorrit Krist al vervangen door Jorn de Jong. Samen met jongere broer Merijn zorgde hij voor veel lengte voorin en Gorredijk kon niet anders dan opportunistisch te gaan spelen het laatste kwartier van de wedstrijd. Achterin ging Gorredijk 1 op 1 spelen om zo iets te forceren.

Deze keuze bleek een gelukkige. Jorn de Jong werd in de 90e minuut onreglementair gevloerd in het strafschopgebied en dus een penalty voor de thuisploeg. Zoals een aanvoerder behoort te doen eiste Fokko Posthumus de bal op en ging hij achter de bal staan. De spelers van Nicator werden nu wel heel vervelend, het duurde een kleine 5 minuten voor de penalty kon worden genomen want steeds stonden ze Posthumus in de weg en haalden verhaal bij de scheidsrechter. Dit bleek van de gasten een meesterzet want Posthumus zijn inzet werd gekeerd. De rebound echter leek Posthumus binnen te schieten, ware het niet dat hij van achteren neer werd gehaald. Er restte maar één straf, wederom een penalty. Jorn d e Jong eiste dit keer de bal op en schoot de bal onhoudbaar binnen, 2-2.

De resterende minuten waren zenuwslopend, de wedstrijd was nu zo open dat het werkelijk waar alle kanten op kon. Maar liefst veertien (!) minuten werden bijgetrokken. Niet vreemd ook, want na de 1-2 voorsprong waren het de gasten die constant op de grond lagen en een verzorgingsbeurt nodig hadden. Een verzorgingsbeurt van de vrouwelijke verzorgster welteverstaan, op zich ook wel te verklaren dus. Wel heel merkwaardig dat de gasten zich zo lieten kennen en meerdere malen theatraal naar de grond gingen. En heeft Gorredijk dan zo’n harde fysieke ploeg? Met 1 B-junior en 3 A-junioren binnen de lijnen kun je toch stellen dat dit niet het geval is.

De zenuwslopende slotfase ging richting het einde en de opluchting bij de thuisploeg was groot toen het eindsignaal klonk. Een zwaarbevochten punt tegen de sterke titelkandidaat Nicator. Naar andere uitslagen kijkt Gorredijk op dit moment niet. Het enige wat de mannen doen is hard trainen, goede wedstrijden neerzetten en dan zien ze wel waar het schip strandt.
Zondag uit tegen Zwaagwesteinde, eens kijken of Gorredijk dan weer een ploeg van de 1e plaats kan stoten.