Gorredijk kan weer ademen na 1-0 overwinning op Thor

april 22, 2014 in sportnieuws door Redactie

vv gorredijkGorredijk | Voor vierhonderd toeschouwers won Gorredijk zaterdag op eigen mat de derby tegen Thor uit Lippenhuizen met 1-0. Voor Gorredijk was het een wedstrijd met veel belangen. Een nederlaag zou vrijwel zeker nacompetitie betekenen en een overwinning zou iets meer lucht geven. Het werd het laatste. Jorrit Krist maakte het blauwwitte publiek helemaal gek en zorgde met een prachtige goal voor een 1-0 overwinning voor de thuisploeg.

De schorsing van Jorrit Bijker betekende wederom een basisplek voor routinier Romke v/d Vlught. Hij maakte het centrum compleet samen met Jesmer Schots. De rechtsbackpositie werd ditmaal ingevuld door Jan v/d Leeuw en daarom moest Erwin Flameling plaats nemen op de bank. Aan het sterke middenveld werd niet gesleuteld, evenals aan de voorhoede. Thor daarentegen miste enkele belangrijke krachten. Centrale man Marco Rozenberg moest evenals Bijker een schorsing uitzitten en goalgetter Mart v/d Tuin moest met een blessure toekijken.

De smalle selectie van Thor zorgde ervoor dat ze enorm moesten schuiven en dit resulteerde in een schouwspel waarin Gorredijk de bovenliggende partij was. Het team uit Gorredijk begon enorm zenuwachtig aan de wedstrijd. Niet vreemd gezien de enorme belangen op dit moment. Passes kwamen niet aan, het middenveld werd veel ter veel overgeslagen en de omschakelmomenten van de aanvallers van Thor leverde iedere keer weer lastige momenten op. Veel kansen werden door de thuisploeg dan ook niet gecreëerd.

De keren dat Gorredijk er voetballend goed doorheen kwam bleek de enorm goede keeper Ernst Pieter Bantema een sta in de weg. Schoten van Jelmer Posthumus misten ook de power die ze nodig waren. Het positieve was wel dat deze kansen werden gecreëerd. Thor kon hier aanvallend gezien de eerste helft eigenlijk vrijwel niets tegenover stellen. Jorrit Bijlsma moest een aantal keren corrigerend ingrijpen, maar dit kwam meer door de zenuwen aan Gorredijk zijde dan door de flitsende aanvallen van Thor. De pauze werd gehaald met een 0-0 tussenstand.

Een stand waar Gorredijk eigenlijk helemaal niets aan heeft. Het team wil namelijk de nacompetitie ontlopen en daar kan maar één resultaat voor zorgen, winnen. De tweede helft begon de thuisploeg ongewijzigd. De spelers die het moesten doen kregen het vertrouwen van de leiding en begonnen waar ze de eerste helft mee geëindigd waren, voetballend mogelijkheden creëren en hopen op dat ene kansje.

De counters van Thor daarentegen werden steeds gevaarlijker en op dat moment lag de 0-1 eerder op de loer dan een voorsprong voor de thuisploeg. Maar liefst drie keer werd Gorredijk geholpen door de lat. Corners van Eelke Nijboer waren een ware plaag voor de thuisploeg en Gorredijk mocht op dat moment van geluk spreken dat de ballen er niet in vlogen. De corners van Gorredijk waren echter van dusdanig belabberde kwaliteit dat ze niet één keer voor gevaar zorgden. En dit terwijl er toch enkele goede koppers in de selectie zitten.

De vrije trappen waren ook iedere keer net iets van te grote afstand, anders had B1 speler Jesmer Schots zich weer kunnen melden. Zaterdag schoot hij voor zijn eigen team met leeftijdsgenoten nog een bal op deze wijze in de touwen. Thor verdedigde echter zeer gedisciplineerd en hield Gorredijk lang van de goal af. Tot dat ene moment. Jorrit Krist kapte één man uit, Krist kapte nog een man uit en Krist kapte nog een man uit. Zijn schot verdween snoeihard binnenkant paal achter de kansloze keeper Bantema. 1-0 voor de thuisploeg en iedereen werd helemaal gek van vreugde.

Dit was het moment waar iedereen op had gewacht en eindelijk diende zich dat ene moment aan. Deze goal zorgde bij Krist voor extra adem, de gasten uit Lippenhuizen kregen maar moeilijk vat op hem. De wedstrijd kantelde het laatste gedeelte echter wel lichtelijk. Gorredijk leek al haar energie te hebben verspeeld en Thor mocht almaar meer aanvallen. Maar Gorredijk kon vertrouwen op een zeer sterke verdediging en tevens was goalie Jesse Bilstra deze middag gewoon niet te kloppen. Gorredijk kreeg afgezien van de goal van Krist vrijwel geen mogelijkheden en mocht alleen hopen dat de mannen uit Lippenhuizen het vizier niet op scherp hadden staan. En dit hadden ze niet.

De ontlading was dan ook enorm toen de prima leidende heer Kooistra voor de laatste keer op zijn fluit blies; 3 punten voor de thuisploeg en dit werd na afloop flink gevierd. De kantine en het terras zaten bomvol, ook de mannen uit Lippenhuizen waren in grote getale aanwezig. Zo werd het voor Gorredijk een prachtige voetbalmiddag met de o zo belangrijke 3 punten.

Over twee weken wacht de uitwedstrijd tegen concurrent Surhuisterveen. Kan Gorredijk het team van Surhuisterveen het laatste zetje geven richting de nacompetitie? Dit moet het team dan doen zonder de geschorste Johannes Veenstra, Gorredijk kan echter putten uit veel seniorenteams en een geweldige jeugdafdeling. Dus ook de positie van Veenstra wordt ongetwijfeld weer goed ingevuld.