Gorredijk in blessuretijd naast Bolsward

maart 2, 2015 in nieuws door Redactie

vv gorredijkDoor Michiel Hornstra
Het was aan de thuisploeg te danken dat de gasten uit Gorredijk met een punt vertrokken uit Bolsward. Het vele tijdrekken resulteerde in acht minuten blessuretijd en in de 95e minuut was het door toedoen van de goalie van SC bolsward Sake Rinsma die de gelijkmaker op het bord zette. Een verdiend punt, maar de gasten maakten het zichzelf wederom zeer lastig.

Een nagenoeg fitte selectie, youngster Jesmer Schots (hele seizoen al kampend met blessureleed) en ouwe rot Frits Borduin waren geblesseerd, reisde zondagmiddag af voor de tweede competitiewedstrijd na de winterstop. In Bolsward was concurrent SC Bolsward te gast, een ploeg waartegen Gorredijk in de thuiswedstrijd een 1-1 gelijkspel verdiende. Diep in blessuretijd was het destijds Merijn de Jong die de trekker overhaalde. Ook nu was de Jong weer van de partij na een voetballoze periode van twee maanden na een blessure overgehouden aan de zaalvoetbalactiviteiten.

Een basisplaats was na lange tijd ook weer weggelegd voor Sake Rinsma. De topscorer van de afgelopen seizoenen speelde dit seizoen veelal in het tweede elftal maar lijkt weer definitief aan de deur te kloppen voor een basisplek. De eerste tien minuten op het kunstgrasveld waren volledig in handen van Gorredijk. Al na drie minuten ontsnapte Merijn de Jong aan de buitenspelval, maar de twijfeling die toesloeg hielp deze kans al vroeg in de wedstrijd om zeep.

Na een klein kwartier spelen was het na een vlotte één twee combinatie tussen de Jong en de in de basis debuterende Jesse Dolstra laatstgenoemde die te slap inschoot en daardoor zijn team niet op een voorsprong kon zetten. Een kleine minuut later was het de technisch vaardige A junior Jelmer Posthumus die het strafschopgebied in slalomde maar te vroeg besloot uit te halen en daardoor zichzelf en zijn team te kort deed, want ook zijn schot trof geen doel. Na deze dadendrang van een kwartier was het de thuisploeg die de wedstrijd langzaamaan overnam. Clichématig, als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander dit wel en zo was het na een klein half uur spelen dan ook de thuisploeg dat uit het niets op een 1-0 voorsprong kwam. Niet adequaat ingrijpen waardoor de buitenspel val werd omspeelt zorgde ervoor dat de aanvaller van de thuisploeg de bal simpel binnen kon tikken. Wakker geschud door deze slechte fase in de wedstrijd namen de gasten uit Gorredijk de wedstrijd weer over.

Twee slap ingeschoten vrije ballen van spits de Jong op randje zestien resulteerden nog niet in de gelijkmaker, een fraaie aanval over meerdere schijven deed dit in de veertigste minuut echter wel. Het waren Jan v/d Leeuw en Mart van der Tuin die al combinerend vanaf de middenlijn toesloegen. Laatstgenoemde draaide na deze combinatie fraai weg bij zijn tegenstander en bracht daarmee Sake Rinsma in stelling om de verdiende 1-1 aan te tekenen. Vlak voor rust werd een goed ingeschoten vrije trap van de thuisploeg onschadelijk gemaakt door goalie Jesse Bilstra en daardoor bereikten beide teams de pauze met een gelijke stand. Het eerste kwartier van de tweede helft was van beide kanten zeer rommelig. Dat na een klein kwartier spelen in de tweede helft door toedoen van zeer slap ingrijpen van Gorredijk back Jan v/d Leeuw de thuisploeg op voorsprong kwam paste perfect in dit plaatje. Wellicht was dit te danken aan de bij v/d Leeuw aanverwante korfbalgenen waarbij fysiek contact ten strengste verboden is.

Het was trainer Russchen die middels wisselingen trachtte het spelbeeld te doen kantelen. Voormalig rugbyspeler Jorrit Krist kwam in het veld voor middenvelder Dolstra. Krist kwam in de spits positie te spelen en de jong op het middenveld. Kansen kregen de gasten uit Gorredijk echter niet en het was aan een aanvaller van Bolsward te danken dat de score niet verder uitliep. Oog in oog met goalie Bilstra verdween de bal over de goal in de ballenvanger. Tien minuten voor tijd kwamen redders in nood Jorrit Bijlsma en Marco Schots in het veld. De fijn gepolijste Schots kwam naast Krist in de spitspositie te spelen en zo trachtten de gasten in een alles of niets poging om alsnog een punt uit het vuur te slepen. Met in het achterhoofd de vele blessuretijd die de leidsman ongetwijfeld bij zou trekken na herhaaldelijk tijdrekken van de thuisploeg, iets wat het team in Gorredijk ook al deed en hen destijds een overwinning koste.

Dit keer was dit niet anders. Na vijf minuten in blessuretijd was het een doldwaze actie van de doelman van SC Bolsward die de bal op de penaltystip deed belanden. Het was Sake Rinsma die een vrije trap indraaide, deze bal werd nog van de lijn gekopt. Vanaf de andere kant draaide Jelmer Posthumus de afgeslagen bal een bomvol strafschopgebied in. Wat de keeper bij de penaltystip deed was voor iedereen een raadsel want zonder dat er een bal in de buurt was trok hij Johannes Veenstra aan het shirt waardoor de scheidsrechter niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. Het was Sake Rinsma die zijn hoofd koel hield en de bal onberispelijk binnenschoot en daarmee alsnog een punt veilig stelde voor zijn team. Volgende week wacht een thuiswedstrijd tegen Nieuweschoot.

Uit speelde Gorredijk 3-3, een verrassend resultaat? Nee, want de puntendeling zondagmiddag in Bolsward betekende gelijkspel nummer acht van dit seizoen voor het team van Jacob Russchen. Zondag 8 maart Gorredijk-Nieuweschoot, aanvang 14:00 op Sportpark. Kortezwaag.