Gorredijk handhaaft zich in 4e klasse met clash tegen Surhuisterveen

mei 5, 2014 in sportnieuws door Redactie

vv gorredijkSurhuisterveen/Gorredijk | Gorredijk handhaafde zich zondag in de vierde klasse met een 1-2 overwinning op Surhuisterveen. Vier jeugdspelers stonden opgesteld en publiek was massaal aanwezig. Met twee fantastische treffers van Merijn de Jong won Gorredijk het spektakelstuk.

Ondanks de schorsing van Johannes Veenstra kon de technische staf van Gorredijk een geweldige selectie samenstellen. De jonge jongens stonden in het veld en de geroutineerde mannen zaten op de bank, voor het geval dat. En zo gebeurde het dus dat Gorredijk een bank had met zeven wisselspelers.

De wedstrijd begon zoals vooraf voorspeld, angstig, zenuwslopend en boordevol fouten. Niet vreemd want de belangen waren enorm. Gorredijk kon bij winst Surhuisterveen de nacompetitie in schieten, maar bij een nederlaag leek Gorredijk de grootste kandidaat om voor handhaving te moeten voetballen. Surhuisterveen mocht het eerste kwartier het spel maken en duwde Gorredijk achterwaarts. Gesteund door het fanatieke Surhuisterveen publiek achter goalie Jesse Bilstra zocht Surhuisterveen opportunistisch de aanval. Verder dan gevaarlijke voorzetten en vrije trappen kwam de thuisploeg echter niet.

Gaandeweg de eerste helft nam Gorredijk het spel over. Tot grote kansen leidde dit toen nog niet. Gorredijk vergat het spel te maken via de middenvelders en koos te snel voor de lange bal, een verkeerde keuze want de kracht van Gorredijk zit hem in het voetballende gedeelte. Afgelopen dinsdag heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de drie voorwaartsen van Gorredijk en de technische staf, met als doel automatismen creëren. Dit gesprek lijkt goede dingen los te hebben gemaakt want door een geweldige aanval kwam Gorredijk vijf minuten voor de pauze op een 0-1 voorsprong.

Op de linkerkant dolde Sake Rinsma zijn directe tegenstander, hij leverde vervolgens een perfecte bal af bij Merijn de Jong die de bal verwoestend binnenschoot. Een aanval uit het boekje en een verdiende 0-1 voorsprong voor de gasten uit Gorredijk. Met deze stand werd de rust bereikt.

Vooraf waren meerdere scenario’s besproken en uiteraard was dit er één van. Gorredijk wist, Surhuisterveen gaat er met man en macht alles aan doen om iets te forceren. Is dit niet met goed voetbal dan gaan ze andere manieren aanwenden en dit gebeurde dan ook al snel in de tweede helft. Bij corners en vrije trappen ging de keeper van de thuisploeg al mee naar voren om onrust te stoken en de andere tien oranjehemden zorgden voor een ware schoppartij. Iets wat ze straks in de nacompetitie nog wel eens lelijk op kan breken. Het was namelijk de keeper van de thuisploeg die een kwartier voor tijd de rode kaart kreeg gepresenteerd. Na een slaande beweging uit frustratie mocht hij het veld verlaten, een terechte beslissing van de scheidsrechter. Ondanks deze meerderheid had Gorredijk moeite om het spel te maken, de zenuwen leken van enorm grote invloed op deze wedstrijd. Met behulp van routinier Jorn de Jong, in de pauze ingevallen voor Jappie Koopmans, streden de jonge honden voor wat ze waard waren. Gorredijk werd nog steeds achterover gedrukt en had het aan goalie Jesse Bilstra te danken dat de 0-1 voorsprong bleef staan.

A junior Bilstra keepte een fantastische partij en gaf door zijn vele reddingen een positieve boost aan zijn teamgenoten. Even leek het erop dat Bilstra moest worden vervangen door reservedoelman Boeloe Veenstra, op een zeker moment rende Veenstra met zijn kompaan Jan v/d Leeuw al het veld in maar dit bleek loos alarm. Bilstra kon de wedstrijd namelijk voortzetten.

Gorredijk leek onoverwinnelijk. Ook de grensrechter van Gorredijk bleek onoverwinnelijk want een paar minuten voor tijd moest ook hij het ontgelden. Een correcte actie van de assistent scheidsrechter werd door de vervelende middenvelder van Surhuisterveen niet geaccepteerd, dat hij vervolgens de bal richting de grensrechter gooide moest ook hij bekopen met een rode kaart. Dit opgeteld bij de vele gele kaarten voor de thuisploeg maakt duidelijk dat de frustraties enorm waren.

Met twee man meer mocht Gorredijk niet meer in gevaar komen, het bleef echter billenknijpen. Immers een goal van de thuisploeg zou de situatie al volledig doen kantelen. Het was echter wederom Merijn de Jong die een magnifiek staaltje voetbal liet zien. Vanaf randje zestien schoot hij diep in blessuretijd (11 minuten blessuretijd) de bal fantastisch over de inval goalie van de thuisploeg en zette daarmee een 0-2 voorsprong op het bord.

De wedstrijd leek nu wel gespeeld en zo dachten de 11 spelers uit Gorredijk er ongetwijfeld ook over, met als gevolg een stukje gemakzucht en daardoor lag binnen een paar minuten de 1-2 al in het net. De minuten die volgden waren zenuwslopend, maar Gorredijk wist de voorsprong naar het einde te tillen en bezorgde de meegereisde aanhang een onvergetelijke middag. Gorredijk leek leeggestroomd voor deze clash in Surhuisterveen. Vorig seizoen speelde Gorredijk zich in de laatste wedstrijd veilig uit bij FFS en dit seizoen in de één na laatste wedstrijd in een geweldige confrontatie met Surhuisterveen.