Gorredijk bevrijd van ‘terroristennest’

februari 20, 2014 in nieuws door Redactie

Militairen oefenen bij de leegstaande boerderij aan de Leijen. Foto: Petra Kroon

Militairen oefenen bij de leegstaande boerderij aan de Leijen. Foto: Petra Kroon

Gorredijk | Bewoners van de Leijen in Gorredijk keken vanmorgen, donderdag 20 februari, wel even raar op. Hun doodlopend stuk straat was rond 10:00 uur plotsklaps afgezet door zwaar bewapende militairen. In de leegstaande boerderij aan het einde van de straat zou zich een ‘terroristisch bolwerk’ bevinden. Ruim vijfhonderd militairen kwamen in actie om het bolwerk onschadelijk te maken.

De militaire actie maakte deel uit van de grote defensie-oefening die deze week in Friesland wordt gehouden. Ruim drieduizend militairen van de Landmacht oefenen onder de naam Dutch Bison in het ‘door oorlog en terrorisme geteisterde’ gebied.

In een grote ring rondom de Leijen werd alles en iedereen in de gaten gehouden door militairen. “Dat wie fan ‘e moarn best heftich”, vertelt een soldaat die het verkeer op de Nijewei in de gaten houdt, “om 10:00 oere stopte hjir in wyt buske en wie it drekt ien en al gesjit.” Het waren ‘terroristen’ die al schietend uit het busje kwamen. Natuurlijk werden ze meteen opgepakt.

Vijfhonderd zwaar bewapende soldaten op de been, het blijft een verrassend gezicht. Maar nog verrassender: een deel van de soldaten spreekt de ‘memmetaal’. “Dat fine de minsken wol moai”, stelt de soldaat vast. De bewoners van de Leijen waren begripvol over de oefening. Onder begeleiding mochten zij gewoon van en naar huis.

Rond 15:00 uur was de oefening afgelopen en vertrok de militaire stoet.