Gorredijk schenkt Surhuisterveen overwinning

maart 8, 2016 in nieuws door Redactie

gorredijk 1Surhuisterveen | Het was voor Gorredijk pas de tweede wedstrijd na de winterstop op het kunstgrasveld in Surhuisterveen. Een fijn veldje, naar omstandigheden aardig wat publiek en een leuke tegenstander waartegen Gorredijk de laatste seizoenen boeiende wedstrijden heeft gespeeld. Prima randvoorwaarden zou je zeggen. Fout op fout maakten echter de spelers van Gorredijk. De thuisploeg creëerde geen enkele uitgespeelde kans maar zegevierde wel met 4-1. Door deze kinderlijk eenvoudige nederlaag moet Gorredijk pas op de plaats maken op de ranglijst en is het zaak om alle zeilen bij te zetten om de aansluiting met de subtop te behouden.

Zonder de gebroeders Schots, Jelmer Posthumus en Johannes Veenstra betrad Gorredijk het fijne kunstgrasveld in Surhuisterveen. Niet een enorm uitdagende ambiance zo op het bijveld helemaal achteraan, maar wel een mat waarop lekker gevoetbald kon worde. Door deze afwezigen was er een basisplek ingeruimd voor Jesse Dolstra, hij completeerde het middenveld met Hille van Goinga en Frits Borduin.

gorredijk 2De eerste speldenprik van de wedstrijd werd uitgedeeld door de gasten. Het was Hille van Goinga die al combinerend met de mee opgekomen linksback Jorrit Bijlsma zichzelf stukliep. In plaats van verder te combineren had van Goinga beter zelf de trekker over kunnen halen. Voor de rest kenmerkte de openingsfase zich door gepuzzel aan beide kanten. Gorredijk kreeg van de thuisploeg het balbezit, maar kwam niet of nauwelijks in de buurt van de goal van de thuisploeg. Surhuisterveen daarentegen loerde op lange ballen richting de twee voorwaartsen, die tot dan toe in de tang zaten bij het centrale duo Jorrit Bijker en Jesmer de Vries.

Toch was het de thuisploeg die na een klein kwartier spelen op voorsprong kwam. Frits Borduin liet vanaf het middenveld kinderlijk eenvoudig zijn man lopen en in de daaropvolgende actie was Jorrit Bijker genoodzaakt om in te stappen. De aanvaller van de thuisploeg ging over zijn been en versierde daarmee terecht een penalty die onberispelijk binnen werd geschoten en een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg betekende. Het wedstrijdbeeld veranderde na deze treffer niet. Gorredijk mocht van de thuisploeg het balbezit hebben maar had zichtbaar moeite om een doorgang te vinden bij de stugge Surhuisterveen defensie. Na vijfentwintig minuten vond Gorredijk deze opening dan eindelijk via Gerke Jeeninga, echter op eigen houtje besliste de leidsman dat er sprake was van buitenspel en daardoor kon deze grote kans geen doorgang vinden.

gorredijk 3Vreemd genoeg stelde Surhuisterveen er voetballend gezien weinig tegenover, het ontzag van de gasten uit Gorredijk voor de oranjehemden vooraf was groot na de heenwedstrijd waarin Surhuisterveen flink domineerde. Want misschien wel de sterkst voetballende ploeg uit deze competitie? Uit het niets kwam de thuisploeg twee minuten voor de pauze op een 2-0 voorsprong. Een verraderlijk effect in de bal bleek goalie Sven van der Woude te machtig. Van der Woude tastte volledig mis en deze schlemielige actie bood de speler van de thuisploeg de mogelijkheid om de bal voor open goal binnen te tikken. Toch kon Gorredijk nog niet geheel verslagen aan de thee. In blessuretijd van de eerste helft was het namelijk Frits Borduin die een vrije trap onberispelijk achter de Surhuisterveen sluitpost schoot en zijn team met een 2-1 tussenstand nog in de wedstrijd hield.

In de pauze kwam Sake Rinsma voor Gerke Jeeninga. Echter als je als Gorredijk zijnde fout op fout blijft stapelen kan er nog veel vaker gewisseld worden, er valt niet tegen te voetballen. Het was al één minuut na de pauze Jesmer de Vries die op goalie van der Woude vertrouwde en andersom gold ongetwijfeld hetzelfde. Grote winnaar werd de aanvaller van Surhuisterveen die knullige actie nummer drie van Gorredijk afstrafte en de 3-1 op het bord zette.

gorredijk 4Voetballend kon Gorredijk er vanaf nu ook weinig meer tegenover stellen, het team was niet bij machte om de stugge thuisploeg kapot te spelen, maar gaf verdedigend gezien ook niks weg. Uitgezonderd de 4-1, die een kwartier voor tijd op het bord kwam. Ditmaal was het Jesmer de Vries die niet geheel vrijuit ging, maar de wedstrijd was toen eigenlijk al gespeeld.

Het slotakkoord van de allang gespeelde wedstrijd was er voor de scheidsrechter van deze middag. Het was geen harde wedstrijd, toch werden er in de slotfase nog meerdere Gorredijk spelers op de bon geslingerd. Niet slim want volgende week staat de lastige uitwedstrijd tegen Read Swart in de Knipe op het programma. Een mooie uitdaging voor het team om de fouten, die in Surhuisterveen vier tegengoals veroorzaakten, eruit te halen. Voetballend gezien waren Surhuisterveen en Gorredijk gelijkwaardig, de oranjehemden bleken echter veel degelijker en behaalden daardoor een verdiende 4-1 overwinning. Een flinke uitdaging voor het team van Jacob Russchen om volgende week in de Knipe de aansluit met de subtop van 4B te behouden.