Zwembad Gorredijk gaat vrijdag 30 mei open

mei 23, 2014 in nieuws door Redactie

De wens van deze avondvierdaagsewandelaar wordt vervuld: het zwembad gaat open. (c) Marije Geertsma

De wens van deze avondvierdaagsewandelaar wordt vervuld: het zwembad gaat open. (c) Marije Geertsma

Gorredijk | Zwemmers uit Gorredijk en omgeving kunnen vanaf volgende week vrijdag (30 mei) weer terecht in het zwembad in eigen dorp. De openingstijden worden echter aangepast, het bad zal minder vaak open zijn.

De gemeente Opsterland heeft besloten dit jaar 20.000 euro extra ter beschikking te stellen voor het openluchtzwembad in Gorredijk. Exploitant Edward de Leeuw had om 30.000 euro gevraagd als bijdrage in de exploitatieverliezen over 2013 en 2014. De overige 10.000 euro moet worden bespaard door de openingstijden aan te passen en door de inzet van vrijwilligers. Concreet betekent dit dat zwemmers dit jaar ’s ochtends vroeg niet meer terecht kunnen in het bad. De Leeuw: “Extra dit jaar is wel dat we het bad langer open houden, wanneer het weer daar om vraagt.” De gemeente stelt als eis dat het zwembad in het seizoen 2014 minimaal 400 uur open is.

De aanpassing van de openingstijden is een eerste stap in een verdere reorganisatie van het zwembad. Om in de toekomst meer kosten te kunnen besparen wil de gemeente dat er vrijwilligers worden ingezet. Plaatselijk Belang Gorredijk en Zwemclub Isis is gevraagd hierover mee te denken. De inzet van vrijwilligers is dit seizoen waarschijnlijk nog beperkt. De Leeuw: “Toezichthouders moeten wel in het bezit zijn van diploma’s. Wij kunnen die trainingen intern verzorgen, maar dat kost wel even tijd.”

Janet Huisman, voorzitter van Plaatselijk Belang is blij dat het zwembad nu weer open gaat. “Edward de Leeuw heeft veel over zich heen gekregen, maar het is ligt een stuk complexer dan menigeen denkt.” Huisman vindt het wel jammer dat de oplossing ten koste gaat van de openingstijden. “Het zwembad had al een beperkte opening en dat wordt nu nog minder. Dat moet volgens jaar anders, maar wij beseffen ook dat er dan wel bezoekers moeten zijn. Wij willen ons inzetten om Gorredijk bewust te maken dat het zwembad alleen bestaansrecht heeft wanneer er meer mensen gaan zwemmen.”

Huisman vindt dat de gemeente wel de coördinerende rol moet spelen bij de transformatie van het zwembad van een commercieel bad tot een vrijwilligersbad. “Daar gelden allerlei regels voor en bovendien moet duidelijk zijn hoe de verhoudingen liggen. De gemeente moet zorgen voor een organisatie en een beleidsplan. Bovendien zal er dan iets moeten gebeuren aan de stookkosten. Er is een investering nodig voor een duurzame energievoorziening.”

Het zwembad Kortezwaag heeft het al langere tijd financieel lastig. Vorig jaar had de gemeente daarom al 40.000 euro extra uitgetrokken voor het jaar 2013 en 2014. Omdat een aantal energiebesparende maatregelen niet het gewenste effect hadden en de bezoekersaantallen vorig jaar achterbleven wilde De Leeuw extra compensatie. Het bad bleef daarom dit seizoen tot nu toe gesloten. Nu die duidelijkheid er is, gaat het bad weer open.