Zondagssluiting lijkt breekpunt te worden in verkiezingsstrijd

maart 13, 2014 in nieuws door Redactie

Van links naar rechts: Roel Vogelzang, Wietze Kooistra, Jos van der Veldt, Romke de Jong, Piet van Dijk, Hielke de Vries, Rob Jonkman, Evert Wilstra en Klaas de Boer. Foto: Sietse de Boer

Van links naar rechts: Roel Vogelzang, Wietze Kooistra, Jos van der Veldt, Romke de Jong, Piet van Dijk, Hielke de Vries, Rob Jonkman, Evert Wilstra en Klaas de Boer. Foto: Sietse de Boer

Gorredijk | Als het aan de ondernemers in Opsterland lig, wordt de winkelsluiting op zondag een breekpunt voor het nieuw te vormen college van de gemeente. Ruim zestig ondernemers verzamelden zich gisteravond, woensdag 12 maart, voor een verkiezingsdebat georganiseerd door Ondernemers Kring Opsterland. Een royale meerderheid gaf aan dat de winkels in de gemeente op zondag open moeten.

Opmerkelijk was de stelling van huidige collegepartij Opsterlands Belang (OB): “Wat ons betreft wordt het een breekpunt, de koopzondag moet vrij zijn voor ondernemers”, stelde wethouder Piet van Dijk van OB desgevraagd. Debatleider Eelke Lok ondervroeg elk van de negen partijvertegenwoordigers over de zondagssluiting. Alleen huidige coalitiepartners CDA en ChristenUnie gaven aan niets te zien in winkelopening op zondag. “Sa as it no regele is, is it genôch”, vindt Wietze Kooistra, wethouder voor CDA. “Der bin ek oare aspekten lykas tsjerke en sport.” Kooistra gaf aan zich liever bezig te houden met het probleem winkelleegstand.

ChristenUnie (CU) blijft vasthouden aan de zevende dag als rustdag. “Het is een verworvenheid die mede dankzij de socialisten is bereikt”, vindt wethouder Rob Jonkman. Maar ook is hij van mening: “De vrijheid van de één is onvrijheid voor de ander”, waarmee CU benadrukt dat openstelling van winkels op zondag kan leiden tot gedwongen werken voor personeel maar ook voor kleine ondernemers.

De overgrote meerderheid van lokale ondernemers en politici was het eens: het zou een boost voor Opsterland zijn wanneer de winkels op zondag open mogen. Met gratis parkeren en vrije opening op zondag zou Opsterland zich beter kunnen onderscheiden van bijvoorbeeld Heerenveen en Drachten. “En ik wil ook best op maandag naar de kerk”, stelt een der aanwezigen. De opmerking “Als u ons zelf laat beslissen, maken we ook zelf wel uit welke dag we vrij nemen” oogst een daverend applaus.

Hoewel de zondagssluiting het meest geanimeerde debat opleverde, kwamen meer zaken aan bod. Zo werd de negen politici gevraagd naar hun mening over de dure grondprijzen in Opsterland. Volgens Roel Vogelzang (PvdA) is hier niet zoveel aan te doen, de markt moet zijn werk doen vind hij. “Mar miskien is der noch wat te dwaan foar starters.” Hielke de Vries (VVD) is van mening dat de prijzen omlaag moeten terwijl Rob Jonkman (CU) vindt dat kopers kijken naar andere zaken dan de prijs van een kavel. Klaas de Boer (BAS) ziet wel mogelijkheden voor verlaging van de kavelprijs en Jos van der Veldt (OpsterLanders) zou graag zien dat kavels op afbetaling konden worden gekocht. Romke de Jong (D66) vindt dat er eerst een eind moet worden gemaakt aan het zogenoemd scheefhuren en dat starters goedkope woningbouwwoningen moeten kunnen kopen. Evert Wilstra (FNP) ziet veel in de terugkeer van de premie-A koopregeling en Piet van Dijk (OB) stelt dat Opsterland in verhouding tot omliggende gemeentes nog niet zo duur is.

Samenwerken met Oost- en Weststellingwerf of toenadering zoeken tot Heerenveen en Smallingerland? Het leek de zaal iets minder bezig te houden. Momenteel werkt Opsterland op bestuurlijk vlak al langer samen met de Stellingwerven onder de noemer OWO. Wethouder Piet van Dijk legt uit dat dit niet inhoudt dat er niet samengewerkt wordt met andere buurgemeenten. “We wurkje op ekonomysk flak samen mei Heerenveen en Smallingerland.”

Tot slot komt het aanbestedingsbeleid van Opsterland aan bod. Zou er niet meer aan lokale ondernemers gegund kunnen worden? Het blijkt een ingewikkelde materie met door de landelijke overheid opgelegde regels. Voorbeeld hiervan is: als er grote bedragen mee gemoeid zijn, mag de lokale overheid niet alleen binnen haar grenzen aanbesteden. Ondernemers en politici zijn het er over eens dat er toch nog wat te winnen valt al was het alleen maar in betere communicatie.