Woningmarkt vroeger en nu

april 16, 2014 in column door Redactie

Door Sierd Moll

Woningmarkt ‘vroeger’:

Je kocht gewoon een huis, want de eigen woning verkopen was niet een echt probleem. Het was een zogenaamde verkopersmarkt. Langzaam maar zeker werden mensen wel wat voorzichtiger, maar de doorstroming bleef goed op gang. De starter kocht een leuk appartement of een tussenwoning, de verkopers van dat huis konden dan de stap naar een hoekwoning of zelfs een 2/1 kap maken. Deze stapten dan vrolijk over naar een vrijstaande woning of zelfs een woonboerderijtje. Prachtig toch. Maar net als het populaire domino moet het eerste steentje wel om voordat de rest ook verder kan. Door de crisis en alle onzekerheden die daar bij horen heeft de starter even pas op de plaats gemaakt. Als klap op de vuurpijl hebben de banken besloten om veel minder geld aan starters uit te willen lenen. Het eerste steentje staat muurvast.

Woningmarkt nu:

Het eerste steentje van het dominospel staat zoals gezegd muurvast. Gevolg: een stagnerende woningmarkt. Genoeg mensen die wel willen kopen, maar alleen als de eigen woning verkocht is. Je krijgt het gevoel van “wachten op elkaar”, wie durft een eerste stap te zetten? Nu het de starter vrijwel onmogelijk gemaakt is om te kopen, moeten we vanuit die hoek niet teveel actie verwachten. Oei, dan blijkt dat we wel erg afhankelijk geworden zijn van de starter. Hoe kunnen we die afhankelijkheid omzeilen? Dat kan door te kiezen voor woning(in)ruil. Woont u vrijstaand en wilt u kleiner wonen? Er zijn vast mensen die de andere kant op willen. Eigenlijk is het niet echt (in)ruil, maar betreft het twee transacties tussen een koper en een verkoper die toevallig elkaars huis kopen. Door deze stap zijn ze niet meer in onzekerheid of ze het eigen huis wel tijdig kwijt raken. Opgelost? Bijna….

Woning(in)ruil:

Hoe kom je als verkoper in contact met een koper die open staat voor woningruil? Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg! Het kan eenvoudig opgelost worden met de huidige internet mogelijkheden, een soort van dating site voor woningen. De computer kan een match maken tussen kopers-verkopers-huizen. Het is nu mogelijk, vraag ernaar bij uw NVM makelaar. Via Funda is het samen zoeken en woningruil systeem actief. Daarnaast is het zaak om het als verkoper van een woning kenbaar te maken dat u open staat voor woningruil en naar welk type woning u op zoek bent. De oplettende woningzoeker kan dan zelf zien of zijn/haar woning in aanmerking komt. Ik merk in ieder geval dat er steeds meer vraag is naar woningruil!