Winst voor voetballers Gorredijk op Supersunday

september 29, 2014 in nieuws door Redactie

Blörn Faber rukt op.

Door Michiel Hornstra
Gorredijk | Eens in de twee weken is het supersunday in Gorredijk. Dan spelen namelijk het 1e, 2e, 3e en het 5e elftal thuis. Zondagmiddag was het met recht een echte supersunday. Alle thuis spelende teams van Gorredijk zegevierden met als slotstuk van de dag het 1e elftal. Matchwinner in de 86e minuut werd Johannes Veenstra. Als invaller bezorgde hij met een snoeiharde kopbal de thuisploeg 3 punten.

De teller van afwezige basisspelers liep voor trainer Jacob Russchen iets terug. Johannes Veenstra keerde na weken blessureleed weer terug op de bank. Daar nam hij plaats naast Frits Borduin, Borduin de hele week al ziek zwak en misselijk was in staat om maximaal 25 minuten te voetballen. En zo gebeurde het dat de man van de 3-3 tegen Warga, Lars Schenkel, vandaag in de basis mocht starten. Het centrale verdedigingsduo bestond wederom uit Frysk hynder Marco Schots (nog steeds zonder kaarten) en Jappie Koopmans. De succesvolle aanvalslinie bleef ongewijzigd.

Het publiek was weer in grote getale naar sportpark Kortezwaag gekomen, voetbal leeft enorm in Gorredijk. Dit bewijzen niet alleen de seniorenteams op zondag maar ook met name de B1 en A1 op zaterdagmiddag. Een aangename zaterdagmiddag als die van dit weekend doen een grote groep supporters naar sportpark Kortezwaag trekken om in dit geval om 14:00 de B1 aan het werk te zien. Slotstuk op deze voetbalbeleving is de zondagmiddag. De spelers weten dus voor wie ze het doen.

Tegen Renado lagen voldoende mogelijkheden. Renado komt qua voetbalniveau bij lange na niet in de buurt van de ploegen die Gorredijk eerder al trof en dus was het een logisch gevolg dat Gorredijk mocht bepalen wat er op het veld gebeurde. Balbezit was er enorm veel en wederom was het rechtsback Bjorn Faber die voor veel gevaar zorgde. Meerdere keren kwam hij de eerste helft gevaarlijk op, de voorwaartsen wisten zijn panklare voorzetten echter niet op waarde te schatten en stonden nog lang niet op scherp. Lullig is het dan ook als linksback Jorrit Bijlsma dramatisch de fout in gaat en hiermee de 0-1 voorsprong van Renado inluid. Een diepe bal richting de rechteraanvaller van Renado gaat door het positioneel verkeerd staan over voetbaldier Bijlsma heen. De aanvaller komt vanaf de zijkant op goalie Bilstra af en stift de bal op prachtige wijze over de doelman heen. Deze tegengoal was een vreemde situatie want het was juist de thuisploeg die voetballend voor het meeste gevaar zorgde.

Dit voetballende gedeelte moest erin blijven want als Gorredijk over moet gaan op het spelen van lange ballen is het gezien het gebrek aan fysiek kwetsbaar. Kort voor rust lijkt Gorredijk op een gelijke stand te komen. Jelmer Posthumus, op het middenveld de bal weer aan een touwtje, speelt zichzelf knap vrij en schiet van zo’n 20 meter op goal. Zijn schot verdwijnt jammerlijk via onderkant lat weer in het veld. Hier kan de thuisploeg moet uit putten en in de pauze wordt iedereen duidelijk wat hem de tweede helft te achten staat. De spelers komen tot de conclusie dat ze een klasse beter zijn dan Renado en weten dat ze het tempo op moeten schroeven.

Ongewijzigd start het team van Jacob Russchen de tweede helft als een komeet. Aanvaller Mart van der Tuin dribbelt het strafschopgebied in en is na een snelle voetbeweging zijn tegenstander kwijt. De verdediger besluit van der Tuin te vloeren en de leidsman kan niet anders dan beslissen met een strafschop. Deze strafschop wordt voortreffelijk binnengeschoten door gelegenheidsaanvoerder Fokko Posthumus. Dit was waar Gorredijk op hoopte en de storm zette nog even door. Van der Tuin, dodelijk in het strafschopgebied, tekende even later voor de 2-1. Merijn de Jong wist zich knap vrij te spelen en vond van der Tuin. Laatstgenoemde draaide kort weg bij de tegenstander en wist de bal beheerst binnen te tikken. Het publiek ontplofte en het was dan ook niet vreemd dat de spelers de goal juist met de supporters achter de goal vierden.

Waar je nu zou verwachten dat Gorredijk door zou drukken gebeurde dit echter niet. Met wisselingen Johannes Veenstra voor Jorrit Bijlsma en Frits Borduin voor de op scherp staande Lars Schenkel zou je zeggen dat de thuisploeg Renado de genadeklap toe zou dienen. Niets was echter minder waar en het was zelfs Renado dat brutaal het spel overnam. Langzaamaan wisten de gasten Gorredijk achterover te drukken en nu was het voor Gorredijk alle hens aan dek om de overwinning veilig te stellen. Ondertussen werd de moegestreden Marco Schots vervangen door Arlo van der Werf. Voor Schots resteert een mooie uitdaging, het spelen van de volledige 90 minuten, iets wat sportschooljongen Schots vooralsnog niet lukte. De gelijkmaker hing al een tijdje in de lucht en verrassend dat deze tien minuten voor tijd op het bord kwam te staan was dit dan ook niet. Centrale verdediger Jappie Koopmans grijpt niet goed in en zorgt er hiermee voor dat de aanvaller van Renado een vrije doortocht naar de goal heeft en de 2-2 binnen kan schieten. Een domper voor de thuisploeg want op dit scenario had niemand gerekend.

Er resteerden nog tien minuten om het een en ander te forceren maar tot grote kansen komt de thuisploeg niet. Tot Gorredijk een corner mag nemen. Cornerspecialist Gerke Jeeninga ontfermt zich vier minuten voor tijd over de bal. Als alle manschappen van de thuisploeg voor de goal staan komt de corner en dan is daar ineens Johannes Veenstra. In zijn loop ontdoet Veenstra zich van zijn tegenstander en kopt de bal vervolgens verwoestend in het net. De resterende minuten die volgen zijn zenuwslopend en de opluchting is dan ook groot dat de leidsman voor de laatste keer op zijn fluitje blaast. De erehaag van supporters bij het verlaten van het veld staat dan al klaar en als leuk toetje wacht voor de spelers een feestje bij sponsor bouwbedrijf Posthumus.

Het bier en de bbq laat zich vanzelfsprekend goed smaken en onder genot van dit hapje en drankje wordt al reikhalzend naar volgende week uitgekeken. Dan staat namelijk de eerste van de vier (Tijnje enThor) derby’s op het programma. Gorredijk gaat op bezoek in Lippenhuizen en wacht ongetwijfeld een warm welkom. Van der Tuin die na zijn jeugd bij Gorredijk acht seizoenen uitkwam voor de ploeg uit Lippenhuizen kan zich waarschijnlijk klaar maken voor enkele pittige charges. De stap terug naar Gorredijk wordt niet door iedereen gewaardeerd. De knappe overwinning van Thor op Terschelling bevestigd hetgeen dat al vele malen in de verslagjes naar voren kwam. Thor speelt verzorgd positiespel en weet in balbezit veelal te domineren. Een pittige opgave voor het team van Gorredijk!