Waanzinnige mediakwis tijdens boekenweek in Gorredijk

maart 4, 2015 in nieuws door Redactie

Dimitri Verhulst, de schrijver van het Boekenweekgeschenk.Foto: Karin Jantzen

Dimitri Verhulst, de schrijver van het Boekenweekgeschenk.Foto: Karin Jantzen

Gorredijk | De tachtigste boekenweek wordt gehouden van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart. Het thema is dit jaar ‘waanzin’ met als motto ‘Te gek voor woorden’. Lezers van de bibliotheken van Appelscha, Beetsterzwaag, Gorredijk, Haulerwijk, Noordwolde, Oosterwolde, Ureterp en Wolvega kunnen meedoen aan een ‘waanzinnige mediakwis’.

Tijdens de Boekenweek publiceert de bibliotheek elke dag een nieuwe kwisvraag via twitter en facebook. Alle vragen zijn ook op te lossen via de bibliotheeksite. Voor de winnaars zijn er entertainmentbonnen beschikbaar, in te wisselen voor cd’s, dvd’s, games en tickets voor musicals en concerten.

Te gek voor woorden – waanzin in de letteren

De literatuur zit vol met fascinerende hoofdpersonen die afwijken van de norm. Vaak op een tamelijk onschuldige manier, zoals de hoofdpersonen uit Het Boek Ont van Anton Valens, die de post niet open durven maken. Maar de literatuur zit ook vol met personen die tot waanzin worden gedreven of daadwerkelijk lijden aan het leven. Denk aan Eline Vere van Louis Couperus, aan Maya in Annelies Verbeke’s Slaap of aan of Werther van Goethe. Niet alleen in fictie, ook onderzoek of eigen ervaringen leveren prachtige boeken op, zoals Ontregelde geesten van Douwe Draaisma, Toen ik je zag van Isa Hoes en Paaz van Myrthe van der Meer. Kortom, waanzin in al zijn vormen tiert welig in de letteren.

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst schreef op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2015. Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) debuteerde in 1999 en schreef sindsdien onophoudelijk boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn grote doorbraak kwam in 2006 met de klassieker De helaasheid der dingen, dat werd bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs.

Pieter Steinz

Pieter Steinz schreef op verzoek van de CPNB het Boekenweekessay 2015. De auteur van de bestseller Made in Europe geeft hierin een rondleiding door het “dolhuis van de wereldliteratuur”. Aan de hand van onder meer de verhalen van Edgar Allan Poe, de toneelstukken van Shakespeare en de romans van Willem Frederik Hermans schrijft hij over gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal, en de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen voor fictieschrijvers.