Vuurwerkangst bij dieren

november 4, 2014 in column door Redactie

vuurwerkangst 1Door Dierenartsencombinatie Gorredijk
Zo langzamerhand nadert het einde van 2014. En zoals bijna elk jaar, zal dat ook dit jaar niet geruisloos verlopen. Al ruim voor oudejaarsnacht zal er geknald en geflitst worden. Voor veel huisdieren de vervelendste tijd van het jaar. Ook voor veel baasjes dus. De dieren worden onrustig, sommigen eten slecht en willen niet graag naar buiten.

Toch zijn er veel manieren om onze huisdieren goed door deze periode goed heen te helpen. De beste manier is om jonge dieren al vroeg met harde geluiden in contact te brengen, zodat ze er aan wennen en er niet meer van schrikken. Dit moet echter wel met beleid worden gedaan. Ook zijn er veel hulpmiddelen om dieren, die al bang zijn, te ondersteunen. Het is van groot belang om hier tijdig mee te starten. Zo is er bijvoorbeeld “Calm diet” op de markt, een dieetvoer met bepaalde aminozuren en eiwitten, die een rustgevend werken. Een optimaal effect is er na ongeveer 6 tot 8 weken.

Thundershirt.

Thundershirt.

Ook een ‘thundershirt’ werkt kalmerend op angstige dieren. Door stevige druk op het gehele lichaam, wordt het overprikkelde zenuwstelsel tot rust gebracht. Verder is er nog de vuurwerk CD van Tinley (academie voor gedragtherapie), maar er zijn ook kalmerende medicijnen of een “rescue” spray die Bach bloesem bevat. Voor iedereen is er wel een passende therapie voor zijn/haar hond of kat.

Informatieavond vuurwerkangst

Op woensdag 5 november om 19.30u houden we een informatieve avond over het begeleiden en voorkómen van vuurwerkangst. Deze avond laten we u kennismaken met een groot aantal middelen en handige tips. Ook voor uw dier is er advies op maat. Graag vooraf wel even aanmelden via balie, telefoon of mail.
Mocht u deze avond niet kunnen of gemist hebben, ook dan kunt u advies krijgen. Korte vragen kunt u aan de balie of telefoon stellen. Wilt u uitgebreid advies voor de specifieke vuurwerkproblemen van uw eigen huisdier, maak dan even een afspraak. Onze gedragsassistentes plannen dan tijd in om de mogelijkheden met u door te nemen. Deze adviezen zijn kosteloos.

Voor aanmeldingen vuurwerkavond: 0513-46 33 13 of info@dierenartsgorredijk.nl
Voor het laatste nieuws: www.dierenartsgorredijk.nl of www.facebook.com/dierenartsgorredijk

Wij wensen u alvast een rustige jaarwisseling!