Voorjaarsvliegen….

april 30, 2014 in column door Redactie

Hidde.

Hidde.

Column door Dierenartsencombinatie Gorredijk
Dit is Hidde. Hidde is een prachtige Franse hangoor van 3 jaar. Hij heeft een ruim binnenhok met een grote gazen ren op een grasveld. Een heerlijk konijnenleven!

Vorig zomer is Hidde echter flink ziek geweest. Eigenlijk heeft hij het maar net gered. Door wat teveel groente en te weinig hooi, kreeg Hidde een aantal dagen diarree. Op zich niet zo heel ernstig, maar de groene vliegen waren er zeer snel bij. De plakkerige ontlasting aan Hiddes haren was een ideale plek voor de eitjes van de groene (myasis)vliegen. Toen Hiddes eigenaar de diarree ontdekte kropen de eerste maden al rond. Binnen een half uur stond Hidde met zijn eigenaar bij ons op de praktijk.

Wonden

We hebben de wonden bekeken en die blijken helaas altijd erger dan het in eerste instantie lijkt. Onze assistentes zetten zich gelukkig altijd volop in voor deze behoorlijk zieke konijnen. Ze worden heel voorzichtig gewassen in een warm badje met een antiparasitair middel. We geven pijnstilling voor de nare, diepe huidwonden en ook antibiotica om infectie te bestrijden. Vaak is het te laat, omdat de meeste konijnen er al heel slecht aan toe zijn als de eigenaar het ontdekt. Gelukkig hebben we Hidde kunnen redden, hij rent weer lekker rond.

Controleren

Controleer konijnen in voorjaar en zomer elke dag. Vliegen leggen zelfs bij een schoon konijn soms eitjes rond de anus. Een vies hok of een vieze achterhand (door ontlasting of urine) trekt zeker vliegen aan. Met warm weer kan dit voor een konijn binnen 24-48 uur fataal aflopen.

Preventie

Preventief kunt u konijnen 1x per maand insprayen met Nomyasis. Deze spray zorgt dat vliegen minder snel op uw konijn gaan zitten. Zijn er al eitjes in de vacht dan gaan de larven dood zodra ze uit het ei komen. Deze maand is de Nomyasisspray ter kennismaking verkrijgbaar met 10% korting.

Konijnenspreekuur

Verder is het verstandig om konijnen in het voorjaar te vaccineren tegen 2 dodelijke virusziekten: Myxomatose en VHD (viral haemorrhagic disease). Informatie over de ziekteverschijnselen kunt u vinden op onze website www.dierenartsgorredijk.nl/nieuws. Er zijn in mei speciale konijnenspreekuren waarin we vaccineren zonder consultkosten. Op 6, 8 en 14 mei kunt u op afspraak terecht tussen 15.20-16.00u. Telefoonnr: 0513-46 33 13 Voor de laatste nieuwtjes zijn we nog steeds te volgen op www.facebook.com/dierenartsgorredijk