Vakantieperikelen

juni 4, 2014 in column door Redactie

Column door Dierenartsencombinatie Gorredijk
dierenarts juniDino als vleermuis… Zo omschreef de eigenaresse van Dino deze foto. Heerlijk in de auto, raampjes open, mooie zomerdag, lekker mee op vakantie. Of gewoon een dagje uit, naar bos of strand. Dino vindt het allemaal gezellig, ook al wordt hij een dagje ouder en grijzer.

Buitenland

Wel is het heel belangrijk om onze honden goed voorbereid mee te nemen op vakantie. Dat betekent dat er voor een reis naar het buitenland een aantal eisen zijn. Verplicht: een Europees dierenpaspoort, een chip en een hondsdolheid (rabiës) vaccinatie. Gewenst: een goede bescherming tegen vlooien, maar vooral ook tegen teken en zandvliegen, omdat ze ernstige ziektes overbrengen. Meermaals ontwormen tegen hartworminfecties en vossenlintwormen is van groot belang.

Voor verschillende gebieden in Europa en voor vakantie in eigen land, hebben we handige samenvattingen. Deze formulieren liggen op onze balie en zijn gratis af te halen. Ook via de mail kunt u ze aanvragen, waarbij het handig is om de regio of het vakantieland er even bij te vermelden. Op www.licg.nl kunt u zelfs per land de invoereisen bekijken. Heel belangrijk, want niet elk hondenras wordt in elk land toegelaten. Zo mogen bijvoorbeeld de American Staffordshire en de rottweiler alleen onder zeer strenge voorwaarden (waaronder een gedragstest) mee naar Frankrijk en Spanje.

Chipactie

dierenarts juni chipChippen van uw huisdier blijft belangrijk. Of uw dier nu op vakantie of thuis zoekraakt, het is fijn als de chip kan helpen om het thuisadres weer te achterhalen. De gehele maand juni chippen we met flinke korting, waarbij de Dierenbescherming voor elke kat nog eens € 5,00 extra doneert.

Vlooien/tekenmiddelen

Ook de gehele maand juni: 5% korting op de Advantix ®, Advantage® en Activyl®producten, bescherm uw dier goed in de warme zomermaanden. Geef vlooien en teken geen kans.

Oververhitting

Veel van onze honden, waaronder Dino, vinden het heerlijk om mee te mogen in de auto. Laat ze echter nooit achter in de auto als het een zonnige dag is. Ook met het raam een stukje open kan het veel te warm worden. Elk jaar weer worden er oververhitte dieren bij ons binnengebracht. Voorkómen is ook hier beter dan genezen…
Met al deze informatie wensen we u een zonnige zomervakantie, mede namens Dino.

Voor het laatste nieuws: volg ons op www.facebook.com/dierenartsgorredijk