Turfroutefestival Gorredijk trekt bijna volle zaal

maart 3, 2014 in nieuws door Redactie

Popkoor Full Sound uit Gorredijk. Foto: Marije Geertsma

Popkoor Full Sound uit Gorredijk. Foto: Marije Geertsma

Meezingers gaan er wel in. Foto: Marije Geertsma

Meezingers gaan er wel in. Foto: Marije Geertsma

Gorredijk | “In knappe seal fol minsken”, constateerde Jan Overwijk zondag 2 maart in De Skâns. Daar werd het elfde Turfroutefestival gehouden. “En komt moai út, op de elfde, it getal fan karnaval.” Ruim driehonderd bezoekers genoten van het korenfestival met optredens van Full Sound, De Feansjongers, Frjemd Folk, It Tynster Manljuskoar en de Shanty Sara’s.

Het festival werd oorspronkelijk gehouden in Tijnje maar de organisatoren, It Tynster Manljuskoar en de Shanty Sara’s, besloten een aantal jaar geleden om uit te wijken naar Gorredijk. En dat bleek een schot in de roos, het is een geliefd festival gezien het aantal bezoekers: een dikke driehonderd.

Overwijk, zelf zingend in It Tynster Manljuskoar: “We ha dit kear in wat oar programma”, en daarmee doelt hij op het aantal deelnemende koren. Voor het eerst staan namelijk vijf koren op het podium. “En dat foar deselde sinten”, levert de spreekstalmeester gelach uit de zaal op.

Wat ook gelach oplevert is de opsomming van sponsoren voorafgaand aan het festival. Overwijk grapt dat de koorleden wellicht binnenkort in gesponsorde kledij op het podium verschijnen. Tot die tijd worden, en dat is traditie, de namen van de sponsoren opgenoemd. Als hij dan bij gemeente Opsterland als sponsor aankomt, klinkt gelach op uit de zaal met hier en daar een aarzelend applaus. De bezoekers zijn goed op de hoogte van de perikelen rond het voortbestaan van De Skâns.

Popkoor Full Sound uit Gorredijk opent het festival met Amambanda, het nummer dat de meidengroep Treble in 2006 op het Eurovisiesongfestival. Vervolgens brengt elk koor zes liederen waarvan één door de zaal mag worden meegezongen.