Stemwijzer Gorredijk deel 4: groenbehoud

maart 16, 2014 in nieuws door Redactie

stempasGorredijk | In aanloop naar de verkiezingen van woensdag 19 maart, heeft De Gordykster een vijftal vragen voorgelegd aan de politieke partijen in Opsterland. De vragen zijn toegespitst op kwesties die in Gorredijk spelen. Vanaf donderdag 13 maart zal dagelijks een vraag gepubliceerd worden. De antwoorden worden weergegeven in dezelfde volgorde als die op de kieslijst (FNP heeft niet gereageerd). Vandaag aflevering 4.

4. Opsterland is een groene gemeente. Wat is uw beleid ten aanzien van het groenbehoud (o.a. bebouwing van buitengebied, bomenkap) in Gorredijk: moet er meer groen verdwijnen ten bate van woning- of bedrijvenbouw?

Opsterlands Belang
Opsterlands Belang is trots op het landschappelijk karakter van onze gemeente. In die zin zijn we behoudend. We willen niet dat het landschap wordt aangetast door nieuwe hoogspanningsmasten, windmolens en andere hoge obstakels. Ook willen we niet dat we ons landschap opofferen aan extra woningen of andere gebouwen in het buitengebied.

PvdA
• Wij moeten zuinig zijn op onze prachtige groene omgeving en ons mooie landschap. Een dergelijke omgeving draagt bij aan een prettig woon- en werkklimaat. Door natuur- en landschapsontwikkeling kan Opsterland een steentje bijdragen aan het behoud van biodiversiteit.
• De gemeente verricht het beheer en onderhoud van de openbare ruimte op grond van een beeldkwaliteitsplan. Dat plan heeft een looptijd tot 2018.
• Dorpen moeten gestimuleerd worden om zelf maatregelen te nemen ten gunste van de netheid van het dorp. Ze kunnen daarvoor door de gemeente “beloond” worden via extra dorpsbudgetten.
• Bij woning- en bedrijvenbouw moet altijd de vraag gesteld worden: “: welke consequenties heeft dit plan op natuurwaarden”? Dat is een belangenafweging, waarbij voor de PvdA geldt dat als er ergens natuur verdwijnt dit ook weer gecompenseerd moet worden.

CDA
CDA-Opsterland vindt dat het karakteristieke Opsterlandse buitengebied, met het mooie coulisselandschap in het oosten en het veenweidegebied in het westen, gekoesterd moet worden. In de dorpen zorgen gemeente en bewoners samen voor een goed onderhoudsniveau van de aanwezige groene structuren zoals parken en perken. Het dorpsbudget geeft de burgers de mogelijkheid om per dorp eigen accenten te plaatsen.

ChristenUnie
Opsterland is rijk aan singels en groen. Dat moeten we behouden. Het karakteristieke coulissenlandschap waar onze gemeente bekend om staat moet blijven bestaan. We zijn een groene gemeente met heel veel bijzonderheden en dat moet blijven!

VVD
Groen is de long van een dorp en geeft rust en wandelplezier. Gorredijk heeft genoeg
woningbouw terreinen zoals Loevestein en mogelijk kan er op de locatie De Vries Kozijnen op
den duur ook nog gebouwd worden. Bedrijventerreinen heeft Gorredijk genoeg en met de vele
leegstaande locaties zijn er inbreidingsmogelijkheden indien daar vraag naar komt. Dus het
groen wat nu aanwezig is mooi groen laten blijven.

OpsterLanders
Bebouwing van het buitengebied willen wij beperken. Rust en ruimte zijn het kapitaal van de gemeente Opsterland. Voor veestallen willen wij een Lichtplan om de lichthinder naar de nabije omgeving te verminderen. OpsterLanders is tegen de bomenkap in het park de Groene Long in Gorredijk. Daar moesten bomen onnodig wijken voor woningbouw. OpsterLanders heeft als enige tegen de uitbreiding van het bedrijventerrein in Gorredijk gestemd. Want, waarom zou je in deze tijd uitbreiden voor de leegstand? Wij investeren liever in het revitaliseren van oude en verwaarloosde bedrijventerreinen. Een half jaar later zijn wij alsnog in het gelijk gesteld door de intrekking van dit raadsbesluit door het gemeentebestuur. Ook zij beseffen nu dat dit een dure en heilloze weg is.

D66
Opsterland is een prachtige woon en recreatie gemeente tussen Heerenveen en Drachten. Wat ons betreft blijft de gemeente zo groen mogelijk. De leegkomende boerderijen moeten kunnen worden omgebouwd tot lokale en kleinschalige bedrijven voor zzp’ers die met een goede en snelle internetverbinding werkzaamheden kunnen verrichten. Grootschalige bedrijvigheid hoort thuis op het industrieterrein van Gorredijk. Daarover gesproken, D66 pleit al jaren voor inbreiding. Dat betekent dat bestaande leegstaande terreinen kunnen worden opgeknapt zodat het aantrekkelijk wordt om je hier als bedrijf te vestigen. Alleen maar nieuw bouwen terwijl bestaande terreinen verpauperen is onze nachtmerrie. Gedacht kan worden aan de locatie Romein beton om opnieuw kavels uit te geven mocht de vraag aantrekken.

BAS
Groen is goud en Opsterland is rijk aan groen dat moet vooral zo blijven, er is weinig kans dat veel groen gaat verdwijnen gezien de vele hectares bouwgrond die deze gemeente nog bezit in het grondbedrijf. Dat geldt dus voor woningbouw en bedrijventerreinen!!. Er wordt wel te veel bezuinigd op het openbare groen, je ziet de kwaliteit teruglopen met name in Gorredijk etc. Overal liggen kapotte bomen en onverzorgde groenstroken en tiert het onkruid weelderig.