Speurtocht en “paashaasblues” op stille zaterdag in Gorredijk

april 19, 2014 in nieuws door Redactie

"Dit is de paashaas blues, yeah." (c) Jan Sybrandy

“Dit is de paashaas blues, yeah.” (c) Jan Sybrandy

Gorredijk | “Dit is de paashaasblues, yeah”, stil is het zeker niet in Gorredijk op deze stille zaterdag 19 april. Drie vrolijke paashazen zingen het hoogste lied tussen het winkelend publiek in het centrum. Chocolade-eitjes uitdelen, grappen en grollen maken, ze hebben er duidelijk zin in: “De paashaas stopt z’n ei in de tuin van jou en in de tuin van mij”, zingt de grootste van het drietal onder gitaarbegeleiding van Rogier Tichem.

Super spannend is het ook in het centrum. Want waar liggen nou die eieren verstopt? In de etalages dus. En dat is nog niet zo makkelijk hoor. Prachtige eieren werden gemaakt door Puer – leven in stijl maar soms zijn ze wat lastig te vinden. Zo ligt er een prachtig groot exemplaar in de etalage van Rinsma, hoort die nou bij de etalage-aankleding of is het een ei? “Ja, er staat een ‘E’ op roept een jonge speurder.

Ze heeft helemaal gelijk, die ‘E’ kan ingevuld worden op een wedstrijdformulier. In totaal moeten er 29 letters, met de bijbehorende verstopte eieren, gevonden worden. Even puzzelen en husselen met de gevonden letters en dan rolt er een zin uit. Gelukkig zijn de letters wel in verschillende kleuren: “Kijk, die roze letter moet je in een roze vakje schrijven”, legt Renske Kooistra van de WHI-activiteitencommissie uit. “Ik kan niet schrijven”, roept een meisje verschrikt.” Geen probleem: “Dat kin mem wol even foar dy dwaan.”

Lammetjes aaien, altijd fijn. (c) Jan Sybrandy

Lammetjes aaien, altijd fijn. (c) Jan Sybrandy

“Zo hé, dat binne joekels fan kadootsjes”, vindt een moeder van een der deelnemers. Inspanning moet beloond worden vindt de WHI. Daarom krijgen alle deelnemers aan de speuractie een lekkere verrassing, mogen ze zelf uitkiezen van de rijk gevulde tafel. Ook krijgen de kinderen nog een kleurplaat mee naar huis: “Daar kunnen ze ook nog een prijs mee winnen, de platen kunnen ingeleverd worden tot 3 mei bij Puer aan de Hoofdstraat 46A.”