Slordig Gorredijk verliest in Smilde

september 7, 2015 in nieuws door Redactie

vv gorredijkDoor Michiel Hornstra
Smilde/Gorredijk | De voorbereiding die het team van Gorredijk kende was al geen fijne basis, de slordigheden waarmee het team tegen een 2-1 nederlaag in Smilde aanliep zijn dit evenmin. Tot twee keer toe waren het de gastheren die slordig ingrijpen aan Gorredijk zijde genadeloos afstraften. Op de 2-1 eindstand was dan ook vrij weinig aan te merken.

Voor het eerst dit nieuwe voetbalseizoen kon trainer Jacob Russchen beschikken over een voltallige selectie. De voorbereiding kenmerkte zich louter door afwezige spelers en daardoor werd het een voorbereiding om snel te vergeten. Centraal achterin was het na een jaar blessureleed, de nog altijd A-junior zijnde, Jesmer Schots die het centrale duo vormde met nieuwkomer Hille van Goinga. Na een langdurig uitstapje bij v.v. Heerenveen keerde van Goinga dit seizoen terug op het oude nest. Voor de rest weinig nieuwkomers in de selectie van Gorredijk.

In de breedte is de selectie door de toestroom van meerdere A-junioren alleen maar sterker geworden. Met deze gedachte in het achterhoofd reisde de ploeg af richting Smilde, alwaar Smilde’94 de gastheer was. Op basis van de statistieken een jonge ploeg, maar in het veld een ploeg met fysieke mannen. Al binnen een minuut waren de gasten dusdanig onder de indruk dat er al snel een 1-0 tussenstand op het scorebord stond. Niet adequaat ingrijpen van Gorredijk backs Jappie Koopmans en Jan van der Leeuw zorgde ervoor dat een aanvaller van de thuisploeg eenvoudig binnen kon tikken bij de tweede paal.

Een bliksemstart voor de thuisploeg, een flinke aderlating voor de gasten. De organisatie bij Gorredijk stond van geen kant en het was dan ook Smilde’94 dat keer op keer ten aanval trok. Het eerste kleine kansje van de gasten was in de twaalfde minuut. Het was vleugelaanvaller Merijn de Jong die op zijn beurt de andere vleugelaanvaller Gerke Jeeninge de diepte instuurde, maar deze pass werd door een speler van de thuisploeg tot corner verwerkt. Buiten deze kleine mogelijkheid om waren de gasten uit Gorredijk volledig machteloos. Het kon maar geen grip krijgen op het spel van de thuisploeg en leek bij eigen balbezit niet te weten wat te moeten doen. Het zegt dan ook voldoende dat pas in de vierenveertigste minuut het eerste echte wapenfeit voor de bezoekers viel te noteren. Een afstandschot van Merijn de jong werd door de goalie van de thuisploeg ternauwernood onder de lat vandaan getikt en na dit schot kwam de pauze dan ook als geroepen.

Enkele omzettingen in de pauze en ineens kwam er een als herboren lijkende Gorredijk ploeg uit de kleedkamer. Het was Johannes Veenstra die zijn opwachting mocht maken ten koste van Jappie Koopmans. Enkele kleine positiewisselingen zorgde ervoor dat de verhoudingen binnen de lijnen nu volledig waren omgedraaid. Het was nu Gorredijk dat ten aanval trok en de thuisploeg steeds meer achterover drukte. Evenals in de eerste helft viel er ook in de tweede helft al vlot een doelpunt te noteren. Het was centrale verdediger Jesmer Schots die bij een corner vlijmscherp reageerde en de gelijkmaker op het bord zette, 1-1. Een flinke opsteker voor de gasten die vervolgens de regie steeds meer in handen namen. Tot grote kansen leidde dit vele balbezit echter niet omdat de voorwaartsen van Gorredijk haar vizier niet op scherp hadden staan.

Dat het team in de zesenvijftigste minuut haar eigen keeper in de steek liet en daarmee wederom op achterstand kwam was dan ook extra zuur. Een vrije trap van zo’n vijfendertig meter werd door de thuisploeg richting tweede paal gelanceerd. Goalie Sven v/d Woude was in zijn taalgebruik ‘’raken’’ niet meer dan duidelijk. De spelers van Gorredijk stonden erbij en keken ernaar, maar er was niemand die de bal ook daadwerkelijk raakte en zo dwarrelde de bal linea recta binnen bij de tweede paal, 2-1. Wederom moesten de gasten op zoek naar de gelijkmaker. En eigenlijk al vanaf toen hield de Gorredijkster storm almaar aan. Het was eerst Johannes Veenstra die een perfecte voorzet van Jan van der Leeuw over kopte, niet veel later was het na een fraaie steekpass van Hille van Goinga Jelmer Posthumus die oog in oog met de doelman van de thuisploeg faalde.

Gorredijk moest steeds meer risico nemen en mocht een kwartier voor tijd van geluk spelen dat de thuisploeg de wedstrijd niet definitief besliste. Het was na een rappe counter Gorredijk keeper Sven v/d Woude die als winnaar uit de strijd kwam en daarmee zijn team voor een grotere achterstand behoede. Een kleine tien minuten voor tijd werden oude rot Gorge Dimov en het 16 jarige talent Jesmer de Vries binnen de lijnen gebracht en beide mannen lieten al meteen van zich spreken. Het was eerst Jesmer de Vries die van zo’n 25 meter de bal op goal vuurde maar zijn inzet zag worden gekeerd door de doelman van de thuisploeg. Niet veel later was het de beurt aan Gorge Dimov die zijn inzet zag stranden op de vuisten van de Smilde’94 doelman. Beide mannen brachten veel power in de ploeg, maar zelfs na een kleine tien minuten blessuretijd kon de blauw-witte equipe de bal niet in het net krijgen en zag daarmee haar eerste competitiewedstrijd eindigen in een nederlaag. De thuisploeg bleek met name in aanvallend opzicht scherper dan de gasten uit Gorredijk en zegevierde op basis daarvan terecht. Volgende week krijgt Gorredijk de kans om zich te revancheren, in Gorredijk is dan ODV de tegenstander.