Skûtsje Gorredijk bijna klaar voor edelmetaal IFKS

februari 24, 2014 in nieuws door Redactie

Schipper Arend Wisse de Boer (rechts) legt uit.

Schipper Arend Wisse de Boer (rechts) legt uit.

De binnenbak was "in bealich fol wurk".

De binnenbak was “in bealich fol wurk”.

Gorredijk | Schipper Arend Wisse de Boer raakte niet uitverteld gistermiddag, zondag 23 februari, tijdens de open dag van het Gordykster skûtsje Drie Gebroeders. Ruim honderd belangstellenden kwamen even kijken en kregen vaak persoonlijk uitleg van de gedreven schipper uit Sneek.

“Sjoch, hjir is de 1,2 meter tuskenlaske”, De Boer wijst op een donker grijs stuk in de romp van het schip. “We bin no de ferf laach foar laach oan it opbouwen.” En daar zitten voor de twaalfkoppige bemanning vele uurtjes werk in. Alleen al het roestvrij maken en schilderen van de binnenbak was “in bealich fol wurk”.

Het skûtsje werd vlak voor de kerst vorig jaar op scheepswerf Jelle Talsma Osingahuizen verlengd. “Dan seagje se it skip trochmidden en laskje der in stik tusken.” Deze verlenging komt de snelheid ten goede “mar it model fan it skip wurdt der ek moaier fan”. De voormalige Swan fan Donia was een van de kortste schepen in de IFKS-vloot.

Het schip werd vorig jaar gekocht door Jan Roelof en Hans Boersma van Boersma Masten in Gorredijk samen met de Sneker schipper Arend Wisse de Boer. Het skûtsje uit Langweer kampte met achterstallig onderhoud. “Se hienen yn Langwar trije skûtsjes en dizze wie oer.” Naast de verlenging en het nodige schuur- en verfwerk, wordt al het houtwerk vernieuwd. Mast, giek, zwaarden en roer maar ook krijgt het skûtsje nieuwe zeilen.

Voor al dit onderhoud is geld nodig. Vandaar ook schipper en bemanning naarstig op zoek zijn naar sponsoren. “Na jaren heeft Gorredijk weer een eigen skûtsje”, opent de sponsorbrief. “Wij doen een beroep op u om sponsor te worden van de Drie Gebroeders zodat wij in 2014 met een goed onderhouden, snel en mooi skûtsje mee kunnen strijden voor een ereplaats.” Informatie over sponsoring is te verkrijgen via rstraatman@telfort.nl of arend.anita@hotmail.com.

De Drie Gebroeders komt dit seizoen uit in de Grote A klasse van de IFKS. Naar verwachting is de tewaterlating eind april. “Ik tink net dat we de foarwedstriden helje mar it skip is grif wol klear foar de boufak.” En wat het resultaat zal zijn van die ‘maidentrip’? “We gean foar it earste plak fansels”, lacht de schipper.