Scholen Gorredijk adopteren al 25 jaar monumenten

april 10, 2014 in nieuws door Redactie

Het monument in de hoekgevel van het voormalig postkantoor bij de Gerke Numanbrug.

Het monument in de hoekgevel van het voormalig postkantoor bij de Gerke Numanbrug.

Gorredijk | Het jaar 2014 is een jubileumjaar voor ‘Adopteer een Monument’ in Gorredijk. Basisscholen De Flambou, De Vlieger, De Trimbeets en De Librije startten 25 jaar geleden, in 1989, met het project. In 2004 sloot ook De Tsjerne aan. Adopteer een monument is een landelijk onderwijsproject van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (voorheen Stichting Februari 1941) waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’.

Het doel van deze adoptie is, dat de jeugd door middel van lessen op school waakzaam wordt en blijft voor sluimerend fascisme en racisme om ons heen. In de scholen hangt een plaquette, die aan de deelnemende scholen is uitgereikt.

Op maandag 14 april om 10:45 uur zullen de kinderen van De Librije en De Trimbeets een krans leggen bij het monument in de hoekgevel van het voormalig postkantoor bij de Gerke Numanbrug. Leerlingen van De Flambou en De Vlieger leggen om 13:15 buur bloemen en herdenken bij het monument van de gevallen verzetsstrijder op de Algemene Begraafplaats aan de Hegedyk. Tevens worden er om 11:30 uur door leerlingen van De Tsjerne bloemen gelegd bij de koperen gedenkplaat van Jan Eisenga in Museum Opsterlân aan de Hoofdstraat.

Monument Gerke Numanbrug

Het Joods monument in de hoekgevel van het voormalig postkantoor bij de Gerke Numanbrug is een ontwerp van Gustaaf Wertheim en werd onthuld op 4 mei 1956. Op het kalkstenen monument is een geboetseerde hand aangebracht die een Davidster wegrukt.

De tekst op het monument is van de Friese dichter Freark Dam en luidt:

1940 1945
Mei ’t wy dy nea forjitte
O Israël
Dyn glâns, dyn delgong
en dyn wreed fordjer
sjocht as in moanjend
tsjûg’nis op ús del
dyn ivich, Godlik teken:
Davids stjer

Algemene begraafplaats Hegedyk

Met het monument op de Algemene begraafplaats aan de Hegedyk worden militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk 1940-1945, burgerslachtoffers en verzet Nederland herdacht. Op 1 mei 1946 werd dit ontwerp van Nicolaas A. van der Kreek onthuld. Het is een wit natuurstenen beeld van een liggende man. Een laken bedekt zijn wonden en aan het hoofdeinde is een brandende toorts aangebracht. Achter deze gesneuvelde verzetsstrijder staat een fusillademuur.

De tekst op de muur luidt:
In de strijd voor de vrijheid zijn gevallen
Anne van Oosten
┼ 10 Mei 1940 te Valkenburg

Joachim Wijnstra
┼ 13 Mei 1940 te Ridderkerk

Jan Eisenga
┼ 5 Mei 1943 te Leeuwarden

Anne Huisman
┼ 11 Mei 1940 te Wassenaar

Romke Smidt
┼ 30 Aug 1941 bij Christiansund

Gerk Numan
┼ 14 April 1945 te Gorredijk

Lammert Heringa
┼ 28 April 1946 te Hooglaren (San)

Gedenkplaat Jan Eisenga

Het monument voor Jan Eisenga in Gorredijk (gemeente Opsterland) is een koperen gedenkplaat van ontwerper G. van Akker uitgevoerd door Piet Dijkstra. De plaquette werd op 13 juli 1946 onthuld. Op de plaquette staan drie Friese pompeblêden, het wapen van de provincie Friesland, een heraldisch wapen met een brandend kruis, een balans, een globe en Franse lelies afgebeeld. Oorspronkelijk hing de plaquette in de openbare lagere school te Gorredijk. Later werd dit gedenkteken overgebracht naar de nieuwe openbare lagere school Trimbeets. Op 14 september 1978 kreeg de gedenkplaat zijn definitieve plaats in het streekmuseum Opsterlân.

De tekst op de gedenkplaat luidt:
Ta in oantinken oan
Jan Eisenga
Master oan dizze skoalle
Fallen yn ‘e maeijedagen
fan 1943
In soan fan syn folk
In master sa ’t heart
In strider foar rjocht
en frijdom