Oktober: aandacht voor overgewicht bij Dierenartsencombinatie Gorredijk

oktober 1, 2015 in column door Redactie

Dierenartsencombinatie Gorredijk
Om te bepalen of huisdieren een gezond gewicht hebben is het belangrijk om goed te kijken en te voelen. De ribben van uw huisdier moeten namelijk gemakkelijk te voelen zijn. Als u de ribben niet kunt voelen dan is uw huisdier zeker te dik. Wanneer de ribben te zien zijn dan is uw huisdier te mager. Ribben moet je dus níet kunnen zien, maar wél gemakkelijk kunnen voelen. Bekijkt u uw huisdier van boven, dan moet de borst breder zijn dan de taille. Van opzij hoort de buik iets meer opgetrokken te zijn in vergelijking met de borst. Mocht u problemen hebben met het beoordelen van de conditie van uw huisdier dan willen we u daar graag bij helpen!

DA okt 15 1

 

0% overgewicht/ideaal gewicht
Ribben net niet te zien, maar wel goed te voelen. Taille goed zichtbaar

15-25% overgewicht
Ribben niet meer te zien en minder goed te voelen. Taille haast verdwenen. Begin van vetophoping ter hoogte van de buik.

25-50% overgewicht
Ribben nauwelijks voelbaar. Taille haast verdwenen. Vetophoping ter hoogte van de
borstkast, de ruggengraat en onder de buik.

>50% overgewicht
Ribben zeer moeilijk te voelen. Taille niet meer zichtbaar. Uitzakking van de buik door vetophoping. Uitgebreide vetophoping ter hoogte van de buik, borstkas, ruggengraat en staartbasis.

 

Gevolgen overgewicht

Katten met een overgewicht hebben 2-4 x meer kans op het ontwikkelen van suikerziekte. Bij alle dieren met overgewicht is er sprake van verminderd uithoudingsvermogen en snellere slijtage van de gewrichten. Het verzorgen van de vacht is voor een dier met overgewicht moeilijk. Het gevolg is: meer oud haar bij dikke katten, een schilferige vacht en klitten.

Dieren met overgewicht zijn snel kortademig en hebben meer moeite hun warmte kwijt te raken. Dikke dieren ontwikkelen sneller en meer vetbulten en hebben meer kans op tumorvorming. Ook operaties zijn risicovoller (narcosemiddelen hopen op in vet). Dieren met  overgewicht zijn minder beweeglijk en minder enthousiast. Eigenlijk zijn ze minder gelukkig en ze leven meestal korter dan dieren met een gezond gewicht.

Afvallen

DA okt 15 2Wanneer afvallen niet goed lukt, dan kunnen we daarbij helpen. Op de praktijk is dieetvoeding (Weight reduction) te verkrijgen. Aan dit dieetvoer is kosteloos een afvalprogramma gekoppeld. Hierbij wordt uw huisdier gewogen en wordt bepaald hoeveel voeding hij/zij mag hebben per dag. Door regelmatige “weegsessies” en controles worden u en uw huisdier begeleid waardoor een grotere kans van slagen ontstaat. Onze gewichtsconsulenten, Annie en Margriet , staan deze gehele maand voor u klaar met gratis advies. Natuurlijk bent u ook de rest van het jaar welkom. Twijfelt u of uw dier overgewicht heeft? Kom gerust langs voor advies.

Activiteiten

Verder kunt u op vrijdagmiddag 9 oktober a.s. met uw huisdier op de foto in het kader van Werelddierendag. Er is nog plek tussen 14.00-17.00u. Graag van tevoren even aanmelden via mail, telefoon of aan de balie: info@dierenartsgorredijk.nl of telnr. 0513 – 46 33 13
Voor het meest actuele nieuws zijn we nog steeds te volgen op www.facebook.com/dierenartsgorredijk