November en december, vuurwerkangst bij dierenartsencombinatie Gorredijk

november 5, 2015 in column door Redactie

Dierenartsencombinatie Gorredijk

We zijn de laatste 2 maanden van 2015 ingegaan. Al ruim voor oudejaarsnacht zal er geknald en geflitst worden. Voor veel huisdieren en baasjes een vervelende tijd. Veel dieren worden onrustig, anderen eten slecht en willen niet graag naar buiten.

DA nov dec 1Toch zijn er veel manieren om onze huisdieren goed door deze periode goed heen te helpen. De beste manier is om jonge dieren al vroeg met harde geluiden in contact te brengen, zodat ze er aan kunnen wennen en er niet meer van schrikken. Dit moet echter wel met beleid worden gedaan. Ook zijn er veel hulpmiddelen om dieren, die al bang zijn, te ondersteunen. Het is van groot belang om hier tijdig mee te starten.

 

Er is voeding verkrijgbaar met een kalmerend effect, waar 6-8 weken van tevoren mee gestart moet worden. Ook een “thundershirt” kan kalmerend werken op angstige dieren. Door stevige druk op het gehele lichaam, wordt het overprikkelde zenuwstelsel tot rust gebracht. Verder is er een vuurwerk CD van Tinley (academie voor gedragstherapie), maar ook zijn er kalmerende medicijnen of een “rescue” spray die Bach bloesem bevat. Voor bijna elke hond of kat is er wel een passende therapie.

Infoavond

Op woensdag 4 november om 19.30u houden we een informatieve avond over het begeleiden en voorkómen van vuurwerkangst. Deze avond laten we u kennismaken met een groot aantal middelen en handige tips. Ook voor uw dier is er advies op maat. Graag vooraf wel even aanmelden via balie, telefoon of mail.
Ook op de praktijk kunt u advies krijgen. Korte vragen kunt u aan de balie of telefoon stellen. Wilt u uitgebreid advies voor de specifieke vuurwerkproblemen van uw eigen huisdier, maak dan even een afspraak. Onze gedragsassistentes plannen dan tijd in om de mogelijkheden met u door te nemen. Deze adviezen zijn kosteloos.

Vergiftiging en feestdagen

DA nov dec 2En dan de feestdagen, gezellig, maar let goed op. Dennennaalden in water onder de kerstboom, kerststerren (de plant) en chocolade zijn erg giftig voor uw dier. Elk jaar moeten we weer honden laten braken omdat ze het hele schaaltje kerstkransjes of een chocoladeletter uit een schoen hebben opgegeten. Wees ook voorzichtig met antivries, dieren vinden dit erg lekker, maar het is in kleine hoeveelheden al zeer gevaarlijk. Mocht het gaan vriezen, vergeet dan ook niet de zoolkussentjes van uw hond met wat vaseline in te smeren om ze tegen pekel te beschermen.

Voor aanmeldingen vuurwerkavond: 0513-46 33 13 of info@dierenartsgorredijk.nl
Voor het laatste nieuws: www.dierenartsgorredijk.nl of www.facebook.com/dierenartsgorredijk
Wij wensen u en uw huisdier alvast een rustige jaarwisseling!