Nieuwe sluis van Gorredijk nadert voltooiing

maart 4, 2014 in nieuws door Redactie

Dit voorjaar wordt de sluis voorzien van metselwerk. Foto: Marije Geertsma

Dit voorjaar wordt de sluis voorzien van metselwerk. Foto: Marije Geertsma

Gorredijk | Het nieuwe gemaal bij de Gerk Numan brug in het centrum van Gorredijk nadert zijn voltooiing. Vorig jaar plaatste aannemer Jansma de prefab betonnen wanden, een uniek proces omdat alle vier wanden tegelijk werden geplaatst wat nooit gebeurt met de bouw van een gemaal. Dit voorjaar wordt het geheel afgewerkt met metselwerk.

Het gemaal inclusief stuw aan de noordkant van de brug gaat straks het opmalen en afstromen van de Opsterlandse Compagnonsvaart regelen. Opdrachtgever Wetterskip Fryslân besloot de nieuwe stuw in onderdelen vooraf te laten fabriceren. Omdat de onderliggende leemlaag in de vaart het kwelwater doorliet, bleek het niet mogelijk om de bouwput droog te leggen. Vanwege de naastgelegen oude panden was ook het verlagen van het grondwaterpeil geen optie.

Duikers plaatsten de prefab vloer en wanden op een vooraf aangebrachte fundering onder water. Nadat alle elementen waren gemonteerd, kon de put worden drooggelegd. Op dit moment wordt gewerkt aan het monteren van pomp en leidingen.

Het gemaal in Gorredijk vormt de afronding van de bouw, renovatie en automatisering van acht gemalen en stuwen en duikers nabij Olterterp, Appelscha, Oldeboarn en Gorredijk. Hiermee is in totaal een investering van 3,5 miljoen euro gemoeid.