Natuurvereniging Gorredijk vraagt burgemeester eerste ei te weigeren

januari 15, 2015 in nieuws door Redactie

Kievitsnest_(Vanellus_vanellus)Gorredijk | Natuurvereniging Geaflecht uit Gorredijk heeft in een brief aan burgemeester Ellen van Selm aangedrongen op breken met een traditie. De vereniging vindt het rapen van kievitseieren niet meer van deze tijd en verzoekt de burgemeester dan ook het eerste ei van Opsterland niet in ontvangst te nemen.

Geaflecht stelt dat eigen onderzoek door Willem Bil (Vogelringstation Menork) heeft uitgewezen dat vooral de eerste legsels van kieviten het meest levensvatbaar zijn. Juist de eieren van die eerste legsels worden door liefhebbers geraapt.

De brief van 12 januari is verstuurd op dezelfde dag waarop de Raad van State besloot het rapen van kievitseieren in elk geval dit jaar te verbieden. Dit omdat Provincie Friesland niet voldoende heeft onderzocht of de kievitenpopulatie in Friesland nog in ‘gunstige staat van instandhouding bevindt’.

Het volledige schrijven aan burgemeester Van Selm:

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Dit geldt voor burgemeesters (nog een hartelijk welkom namens Geaflecht!) en ook voor tradities. Ze verdwijnen door veranderende omstandigheden of inzichten en opvattingen. Het rapen van eieren van kieviten is zo’n traditie die al jaren volop ter discussie staat. Heel begrijpelijk want door de snelle achteruitgang van het tal weidevogels is ondertussen een niveau bereikt dat precair is voor duurzaam behoud zowel binnen onze landsgrenzen als daarbuiten.

De grootste oorzaak van de teloorgang van weidevogels is gelegen in de moderne landbouw en de toegenomen verstedelijking. Dit neemt echter niet weg dat het rapen van kievitseieren ook een negatief effect heeft op de populatie kieviten. Sterker nog, dit effect is alleen maar groter geworden omdat – zo is onder andere op basis van (eigen) onderzoek aangetoond – juist de eerste legsels de meest kansrijke jonge vogels opleveren en juist de late legsels extra beschermd moeten worden vanwege een toename van agrarische activiteiten later in het broedseizoen.

Het vaak geopperde argument dat eirapers ook fanatieke nestbeschermers zijn, snijdt geen hout. Juist door het rapen van eieren is het van buitengewoon groot belang dat latere, minder kansrijke, legsels worden gemarkeerd. Dat markeren gebeurt relatief weinig en leidt in de praktijk tot extra verstoring.
Ook het argument dat onze jeugd van het rapen leert om naderhand te beschermen, is vruchteloos. Juist het integraal betrekken bij natuurbescherming zal voor onze jeugd een eyeopener moeten zijn.

In de jaren tachtig heeft onze vereniging, die ongeveer vijfhonderd leden telt, reeds afgerekend met het rapen van kievitseieren. De weerstand tegen het rapen van kievitseieren neemt ook elders in de provincie toe. Zo heeft vorig jaar de Vogelwacht van Grou (het oude bolwerk van eirapers..!; tot voor kort gemeente Boarnsterhim, nu gemeente Leeuwarden), al laten weten dat men het rapen van eieren niet meer van deze tijd vindt. Recent heeft uw ambtgenoot van de gemeente Weststellingwerf, de heer Van Klaveren, laten weten, het eerste ei vanwege de precaire omstandigheden in het veld niet meer te willen ontvangen.

Met klem verzoeken wij u dan ook het eerste geraapte kievitsei van Opsterland niet in ontvangst te nemen. Dit betekent een cultuuromslag, die, zoals opgemerkt, in onze provincie ook in andere gebieden op gang komt. Om de omslag vloeiend te laten verlopen geven wij u als alternatief in overweging om een kleine beloning (onze vereniging wil daar graag in meedenken) te verstrekken aan de vinder van het eerste ei. Als nadrukkelijke voorwaarde geldt hierbij dan dat de vinder het ei aantoonbaar en ongestoord laat liggen (onze vereniging wil de ‘echtheid’ desgewenst graag voor u toetsen). Een foto van de vinder, ter plekke geflankeerd door u en de portefeuillehouder natuur, zal op een positieve manier de problematiek rond te teloorgang van de kievit en andere weidevogels verbeelden en publicitair potentie hebben.

Gaat met uw komst de traditie om eirapen bestuurlijk te belonen en dus te stimuleren? Uw standpunt vernemen wij graag ruim voor de leg van het eerste kievitsei dit jaar in onze gemeente.

Wij wachten uw reactie met veel belangstelling af.